Unge og ældre i unikt samarbejde

”Jeg troede, at unge mennesker i dag var sådan nogen, der kun tænkte på sig selv – nu har jeg fundet ud af, at jeg var helt galt på den,” siger Ella Sørensen på 83 år. Hun sidder i bålhytten ved produktionsskolen Mimers Brønd i Randers på en solskinsdag i sommeren 2016. En af de unge går rundt og byder friskpoppede bålpopcorn, mens samtalen mellem de unge og de ældre fra Brugerhuset i Dronningborg flydere legende let. De kender hinanden godt efter seks måneders samvær i et unikt samarbejde mellem de to institutioner.

02. august 2016 - Oprettet af Marie Have Qvist

”Har du din stok Ella – eller har grisene spist den?” griner Susanne Jensen, social- og sundhedsassistent på Dronningborg Ældrecenter.

83-årige Ella Sørensen vinker smilene med stokken, som for en stund var byttet ud med en børste, så grisene kunne blive striglet og kløet bag ørerne. For hende er det helt særligt at besøge Mimers Brønd, hvor hun arbejdede som ung med at plukke jordbær om sommeren og grave kartofler om efteråret.

Flokken af de ældre fra Brugerhuset Dronningborg er i gang med en nusse-runde hos klappedyrene på produktionshøjskolen. 19-årige Camilla Pedersen lægger blidt en kanin i armene på 87-årige Olga Børling, som har sat sig til rette på sin rollator i indhegningen hos gederne.

”Det er sådan nogen søde unge mennesker – det er ligesom at have børnebørnene omkring sig,” siger Olga, mens hun lægger sin kind mod kaninens silkebløde pels. 

Anderledes læring

Det er ikke første gang, de ældre besøger deres unge venner på produktionsskolen, og de unge har også jævnligt besøgt de ældre i Dronningborg siden samarbejdet mellem de to institutioner startede i februar 2016.

”Det er jo et fantastisk sted herude, og jeg tænkte, at de unge og de ældre måtte kunne få rigtig meget ud af hinanden,” fortæller Susanne Jensen; idékvinden bag samarbejdet, som har vist sig at være en stor succes.

”Jeg er positivt overrasket over, hvor meget vi har fået ud af det herude, og jeg håber, at samarbejdet bliver kulturbærende, så de nye elever falder naturligt ind i relationen til de ældre,” siger Morten Kjøller, lærer på ”Aktiv omsorg og udeliv”-linjen Mimers Brønd.

Når de unge har været på besøg hos de ældre, har de blandt andet hygget sig med at bygge kasser til højbede, spillet spil og prøvet kræfter med Jeopardy.

”Vi fandt pludselig os selv i en ny form for historieundervisning, da eleverne skulle finde på spørgsmål til deres nye venner. De måtte jo sætte sig ind i, hvad der skete i Danmark for 40 – 50 år siden, og det lærte de jo selv en del af,” fortæller Morten Kjøller.

En ny levevej

De unge og ældre har lavet maden i fællesskab. De har snittet grøntsagerne i køkkenet, stegt kødet på grillen, varmet bollerne over bålet – og nu er det spisetid. Camilla Pedersen hjælper Jørgen med bygge en burger op.

Camilla har om nogen fået noget ud af samarbejdet med Brugerhuset i Dronningborg. Hun tilbragte en uge i praktik på ældrecenteret og er nu blevet optaget på Social og Sundhedsskolen i Randers.

”Praktikforløbet er den bedste uge, jeg har haft i forløbet herude. Jeg fik et indblik i de ældres hverdag; hvad de selv kan, og hvad jeg kan hjælpe dem med. Det er fantastisk at være omkring dem, og man bliver så glad, når man får smilet frem på deres læber,” siger Camilla Pedersen.

Hun glæder sig til at starte på sin uddannelse, som hun gerne vil bruge som et springbræt til at blive sygeplejerske i fremtiden.

Latter og mening

Mimers Brønd er en produktionsskole for unge under 25 med vidt forskellige forudsætninger. Fælles for dem er, at de endnu ikke har taget en ungdomsuddannelse, og ofte har de også haft nogle udfordringer at slås med undervejs i livet. Samværet med de ældre mennesker har vist sig at være meget givende for eleverne.

”De oplever at få enormt meget anerkendelse og ros for det, de gør for vores gæster og venner fra Brugerhuset i Dronningborg. Desuden giver det dem utrolig meget selvindsigt, og det styrker deres selvværd at opleve den taknemmelighed, de får fra de ældre,” fortæller Morten Kjøller.

Planen er, at samarbejdet mellem Mimers Brønd og Brugerhuset i Dronningborg skal fortsætte, så længe det bliver ved med at give mening og skabe hyggelige stunder mellem de unge og de ældre. Og indtil videre har det ikke været en mangelvare i samværet:

”Der blev grinet rigtig meget, da legede vi Gæt og Grimasser en dag. På et tidspunkt hoppede en af de unge rundt og gjorde fagter, og vi kunne ikke gætte, hvem han prøvede at imitere. Vores bedste bud var Lotte Heise, men det viste sig at være Susanne,” griner Ella Sørensen og peger hen mod den energiske kvinde, der står bag hele solstrålehistorien.