Randerspigen for evigt i Randers

Hun stiller ikke op til dette års udgave af Randerspigen – ej heller har hun nogensinde danset igennem byens gader og smilet lykkeligt til os fra scenen i Randersugen. Men titlen har hun vundet i hjerterne på tusinde af byens arbejdere, som dagligt passerede hende morgen og aften i Togfabrikken Scandics storhedstid. Hendes fremtid i byen er nu sikret – skulpturen ”Pige i blæst” er skænket til Randers som symbol på byen, der består på trods af tidens tand.

13. juli 2016 - Oprettet af Marie Have Qvist

Hun holder hovedet højt, den smukke Randerspige med sus i skørterne, mens hun holder øje med folkene, der stadig kommer og går på Togfabrikken Bombardier, tidligere Scandia.

Oprindeligt stod hun foran direktørboligen og indgangen til Scandia fra Udbyhøjvej. Her hilste hun arbejderne godmorgen og godaften, og det gør hun den dag i dag fra sin plads ved hovedindgangen fra Toldbodgade.

”Der er gensynsglæde hver gang, man ser hende, og hun er blevet en del af vores kulturarv,” siger Anders Hansen, som har arbejdet på Bombardier i 38 år og stadig har sin daglige gang på fabrikken i sin funktion af manager for metode, faciliteter og bygninger.

Anders Hansen har nu på Bombardiers vegne overdraget ”Pige i blæst” til Randers by, så skulpturen ikke går tabt i forbindelse med et fremtidigt salg af grunden på Toldbodgade.

Et stykke Randershistorie

Jernskulpturen er lavet af den autodidakte kunstner Helge Holmskov, og var en gave fra medarbejdergruppen på Togfabrikken Scandia i anledningen af 100året for virksomhedens grundlæggelse i 1961.

”Hun er fra en tid, hvor uddannelse og ansættelse var lig med livets underhold, og både elever og medarbejdere satte uendelig stor pris på at være en del af Scandia,” fortæller Søren Fischer, forhenværende direktør for Randers Tandhjulsfabrik og initiativtager til overdragelsen af den højt værdsatte skulptur ”Pige i blæst”.

Og han ved, hvad han taler om. Søren Fischer har nemlig selv Scandia at takke for den uddannelse, der har dannet grundlag for hans erhvervsvirke.

Et symbol på styrke

Togfabrikken Bombardier har spillet en stor rolle i Randers’ historie og var en del af byens industrielle storhedstid. Randers er nu ved at udvikle sig i en anden retning, og der er blandt andet en stigende tendens til at placere IT-virksomheder i Randers Kommune.

”Skulpturen ”Pige i blæst” skal stå som et symbol på byens beståen på trods af tidens tand. Hun havde hjemme på Bombardier, som nu er ved at lukke ned i Randers, og nu kommer hun til at overvåge alle de nye ting, der rejser sig i Randers i fremtiden,” siger Søren Fischer.

Pigens fremtidige placering er overladt til den nyoprettede forening til formålet bestående af Søren Fischer, Anders Hansen fra Bombardier, Henrik Leth som repræsentant for smedene i Randers og direktør for Sundhed, Kultur og Omsorg i Randers Kommune, Erik Mouritsen.

Hvor hun skal stå efter salget af Bombardiergrunden er altså stadig uvist, men i byen forbliver hun, datteren af Randers, der udstråler styrke og holder hovedet højt – selv i modvind.