Ny scanner giver børnene tryghed

Tandplejen i Randers Kommune har fået en ny scanner til at lave digitale aftryk af børnenes tænder i forbindelse med tandregulering. Scanningen sparer tid og ressourcer og erstatter metoden med gipsaftryk, som var ubehagelig for mange børn.

25. juli 2016 - Oprettet af Marie Have Qvist

”Vi har fået sådan en smart maskine, der tager en masse billeder af tænderne,” fortæller klinikassistent Heidi Lundgaard Hansen, mens hun peger på et mindre apparat tilsluttet en skærm på hjul.

13-årige Amanda Dankvardt følger interesseret med. Hun har netop fået sin bøjle af og skal have taget endnu et aftryk af sine tænder, som specialtandlægerne kan bruge til at vurdere resultatet. Denne gang bliver aftrykket lavet med den nye scanner og ikke med det flydende materiale, som langsomt størkner i munden, så man kan lavet gipsaftryk. Dette har indtil for nylig har været praksis og er det stadig de fleste steder. Randers er én af de syv kommuner i landet, der bruger den nye metode.

Amanda bliver bedt om at synke og gabe højt, og scanneren laver små klikkende lyde, mens den tager 3.000 billeder i sekundet. Samtidig toner et digitalt aftryk af Amandas tænder stykvist op på skærmen bag stolen.

”Det var ikke så rart at få taget aftryk før. Det tog lang tid, og det hele hang fast i tænderne bagefter. Det her føltes bare lidt mærkeligt, og det gik meget hurtigere,” fortæller Amanda.

Slut med panik

”Aftrykket af tænderne er som regel den første oplevelse, børnene får i tandreguleringen. Det var vi kede af, fordi det var en ubehagelig oplevelse for mange af børnene,” fortæller specialtandlæge Tom Kjellerup fra Randers Kommunes Tandpleje.

Ifølge specialtandlægen var det ikke unormalt, at børnene gik i panik, fordi de fik kvælningsfornemmelser og følte, at det flydende materiale løb ned i halsen. Flere kastede også op i forbindelse med processen, og det var generelt ikke personalets yndlingsarbejde at rense modellen, før gipsaftrykket kunne laves.

Når aftrykket med den nye scanner er lavet, bliver resultatet automatisk sendt til specialtandlægernes computere, hvor de kan arbejde digitalt med modellerne.

”Den tid, vi nu sparer på at slæbe gips frem og tilbage, støbe gipsmodeller, slibe dem til, lave opbevaringskasser – og tømme den ulækre gipsopsamler – bruger vi nu på patientbehandling og bedre service. Og så er det jo en meget mere behagelig oplevelse for børnene. Så vi er alle sammen meget glade for den nye scanner,” smiler Tom Kjellerup.

Besøg tandplejens hjemmeside

Følg Randers Sundhedscenter på facebook