Kampagne: Buspassagerer er vilde med at stemme med tyggegummi

”Bor de smukkeste piger i Randers” og ”Skal bussen vente, hvis du er forsinket” er nogle af de mange udsagn, som konkurrerer om buspassagerernes brugte tyggegummiklatter ved Busterminalen i Randers. Udsagnene er skrevet på grønne stemmeplader, der skal lokke travle buspassagerer til at sætte deres tyggegummiaftryk inden busturen.

07. juli 2016

Afstemningen med tyggegummi er led i en kommunal kampagne, der skal få borgerne til at smide tyggegummiet i skraldespanden eller sætte det på en stemmeplade i stedet for at smide det på gaden.

”Det er et sjovt initiativ, der får mig til at trække på smilebåndet og tænke mig om. Jeg må indrømme, at jeg tidligere kunne finde på at spytte tyggegummi på gaden, men det er slut nu, ”   siger Nanna Andersen, der er buspendler.

Opbakning til kampagne

 ”Er du forelsket” og ” Har du en god hårdag” er også populære udsagn på stemmepladerne ved Busterminalen. Kampagnen glæder Marianne Mathiasen, der er buschauffør i Randers.

” Det er er en alternativ kampagne, der forhåbentlig sætter en stopper for alle de grimme tyggegummipletter på fliser og fortove,”   siger Marianne Mathiasen.  

Hun har sin daglige gang på Busterminalen i Randers, inden hun sætter sig i chaufførsædet i én af de mange bybusser:

”Cigaretskod og tyggegummi er et stort problem i det offentlige rum, fordi folk ikke tager ansvar for deres eget affald. Jeg håber, at den humoristiske kampagne vil gøre en forskel og få folk til at ændre adfærd.  

Udover grønne stemmeplader ved Busterminalen er der også opstillet en to meter høj søjle i Storegade fyldt med spørgsmål, som borgerne kan svare på med deres brugte tyggegummi. Tyggegummikampagnen begyndte at rulle den 28 juni, og Frank Nørgaard, der er formand for Miljø- og teknikudvalget i Randers Kommune, er overordentlig tilfreds med borgernes modtagelse af de nye affaldstiltag:

”De grønne stemmeplader afføder positiv opmærksomhed.  Indtil videre er det især stemmepladerne ved Busterminalen, som borgerne har fyldt med tyggegummi, inden de stiger på bussen, men også den iøjnefaldende søjle til tyggegummi i Storegade er blevet brugt flittigt. Jeg glæder mig til at følge kampagnen henover sommeren og håber selvfølgelig, at den vil gøre en forskel,”   siger Frank Nørgaard.

Fakta om affaldsprojektet ” Jeg gør det – Ren Randers” 

Tyggegummikampagnen er led i Randers Kommunes nye affaldsprojekt, Jeg Gør det- Ren Randers. Projektets mål er at gøre Randers til en ren og attraktiv kommune ved at reducere mængden af henkastet affald i det offentlige rum.  

Det skal blandt andet ske ved at ændre borgernes adfærd og holdninger til affald med kampagner, aktiviteter og nye affaldsløsninger de kommende år.

I august laver projektet en skodkampagne, hvor der sættes nye iøjnefaldende askebægre op. Askebægrene ligner en stående cigaret, så rygere ikke længere kan undskylde sig med, at de ikke kan finde askebægre til deres skod. 

Læs også

Randers går til kamp mod tyggegummi 

 

 Væk med tyggegummi- Randers gør sommerrent