Randers løfter strandsporten

Interessen for at spille Beach Handball er stor som aldrig før. Det kan ses, når 80 hold skal dyste på Randers City Beachs otte baner på lørdag, den 18. juni.

I 2013 var Randers vært ved EM i Beach Handball, der bliver arbejdet på at få et nyt stort internationalt stævne til kommunen

13. juni 2016 - Oprettet af Kenneth Sørensen

Til dagligt spiller de klassisk håndbold på de indendørs baner, men lørdag den 18. juni er det hårde underlag skiftet ud med det bløde sand. Reglerne er også anderledes, og på banen er der kun fire spillere mod syv spillere i klassik håndbold.

”Beach Handball er alletiders, det er stedet hvor man som håndboldspiller får sit indre legebarn ud. Spillet er meget mere teknisk og lægger op til en masse tricks med pirouetter. Det er en god mulighed for at udvikle sig som spiller,” fortæller Jonas Damgaard, der er U-18 træner hos Randers HH.

De lokale håndboldherre stille op med hele to U-18 hold, der i strand-regi kommer til at spille i seniorer-rækken. Modstanderne bliver hold fra hele den lokale kreds 4 i Jylland – det betyder, at der er deltagere fra byer som eksempelvis Viborg og Hobro.

Selv om strand-stævnet ikke er med i rækken af kvalifikationsstævner til DM har arrangørerne oplevet en rekord-stor tilslutning.

”Vi oplever generelt, hvordan der er kommet flere spillere til Beach Handball ved de danske stævner. Fra sidste års 50 tilmeldte hold i Randers er vi nu oppe på 80," siger udviklingskonsulent Anna Heide fra Jydsk Håndbold Forbund.

Randers - et centrum for beach-sporten

I Randers har kommunen og Randers Eventsekretariatet været med til at skubbe udviklingen i den positive retning. For tre år siden anlagde kommunen Randers City Beach med 9.000 kvadratmeter sand og faciliteter til alle former for stand bold. Samme år var byen vært for EM i Beach Handball med de bedste europæiske nationer og tætpakkede tribuner, der i løbet af turneringen blev besøgt at mere end 20.000 begejstrede tilskuere.

”Der er ingen tvivl om det har betydet meget for udviklingen af sporten. Mange kommer til Randers for at spille fordi de ved, at her er faciliteterne i orden,” siger Jonas Damgaard.

Hos Randers Eventsekretariat er eventchef Mette Bertelsen begejstret for den modtagelse Randers City Beach har fået. Hun oplyser, at der i kulisserne arbejdes på igen at få et internationalt strand-stævne til Randers som i 2013.

”Men indtil da er vi glade for, at vores lokale klubber kan bruge faciliteterne til at arrangere store brede-stævner og til at træne,” siger hun.

Sommerens aktivitet på beach-banerne

Lørdagens stævne arrangeres af Jydsk Håndbold Forbund i samarbejde med Vorup FB og Randers Eventsekretariat. Der spilles kampe hele dagen fra kl. 9 til 18.30 på otte baner med både ungdomshold og seniorhold. Allerede tre uger efter lørdagens håndbold stævne bliver Randers City Beach igen taget i brug, når Danmarks bedste beachvolley-spillere indtager stranden for at kæmpe om DM-point - og store pengepræmier - ved Randers Challenger i weekenden 9.-10. juli.