Nye initiativer mod ensomhed

Udflugter, fester, foredrag, gratis caféer og mange andre spændende nye sociale aktiviteter. Det kan borgerne i Randers Kommune se frem til nu, hvor puljemidlerne til bekæmpelse og forebyggelse af ensomhed er fordelt.

13. juni 2016 - Oprettet af Marie Have Qvist

I foråret 2016 blev der frigivet en pulje på 200.000 kr., som alle borgere i Randers Kommune kunne søge del i til projekter med det formål at bekæmpe eller forebygge ensomhed. Midlerne er nu fordelt, og initiativtagerne kan gå i gang med at virkeliggøre deres planer.

”Vi har haft mulighed for at tilgodese stort set alle de ansøgninger, vi fik, og det er nogle rigtig gode initiativer, der bliver sat i gang med puljemidlerne,” siger Leif Gade, formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Pengene er blandt andet givet til foreninger, som vil afholde forskellige arrangementer og aktiviteter som fester, foredrag og udflugter, og det er blandt andet Anyklubben, Seniorklubben Bjerregrav og Vennepunktet, der står for initiativerne. Der er også bevilget midler til oprettelsen af caféer for unge og ældre.

Stolt af Randers

”Vi åbner en Brætspilscafé, hvor unge kan mødes og hygge sig med brætspil og andre aktiviteter, og en anden café, hvor ældre og førtidspensionister kan mødes over en hyggelig snak, læse en avis eller spille et spil. Det bliver gratis at komme i begge caféer, og vi tilbyder gratis kaffe og en snack til de besøgende,” siger socialfaglig projektkoordinator Anne-Mette Pedersen fra Skt. Peders Sogn.

Hun tilføjer, at alle er velkomne i begge caféer uanset livssituation. Man skal bare have lyst til at samles med andre mennesker om hyggelige aktiviteter.

”Jeg blev så stolt af Randers, da jeg læste om muligheden for at søge midler til at forebygge og bekæmpe ensomhed. Det er en almen kendt følelse, som rigtig mange mennesker stifter bekendtskab med i løbet af livet, og det er vigtigt at gøre noget ved det, for ensomhed har det med at bide sig fast jo længere tid der går,” mener Anne-Mette Pedersen.

Caféerne åbner efter planen i august 2016.

Fakta om ensomhed

Kilde: Ældre Sagen

  • Mangel på netværk øger risikoen for sygdom og for tidlig død med 50 procent.
  • Ensomhed er en følelse af ofte at være uønsket alene.
  • Man kan opleve ensomhed, hvis man er omgivet af mennesker, som ikke er nærværende i deres kontakt med én.
  • Modsat kan man være alene uden at føle sig ensom.