Ny fælles aftale om erhvervsrettet 10. klasse

Randers Kommune, erhvervsskolen Tradium og Randers Social- og Sundhedsskole har indgået en ny et-årig aftale om at fortsætte samarbejdet om EUD10. Den erhvervsrettede 10. klasse skal få flere elever til at tage en erhvervsrettet ungdomsuddannelse.

Konstitueret skolechef i Randers Kommune, Henrik Johansen, og direktør på Tradium, Lars Michael Madsen, giver hinanden hånd på den fælles aftale, som de netop har underskrevet.

22. juni 2016 - Oprettet af Kenneth Sørensen

Et tættere bånd mellem folkeskolen og erhvervsuddannelserne via den nye EUD10 har vist sig at være en god ide. Efter første år har 67 procent af elever fra den særlige erhvervsrettede 10. klasse valgt at læse videre på en erhvervsuddannelse. Generelt på landsplan vælger kun godt 18 procent af eleverne fra en årgang på 9. eller 10. klasse at tage en erhvervsuddannelse. Dermed lever EUD10 op til sit mål for, hvorfor Randers Kommune og Tradium sidste år gik sammen om at oprette det særlige 10. klasseforløb i samarbejde med Social- og Sundhedsskolen.

Ideen med EUD10 er at bygge bro mellem skolen og de praktiske fag for at give elever en god mulighed for at fordrede sig til en erhvervs- eller sundhedsuddannelse, hvad end det bliver som håndværker, som ansat i butik eller kontor, som pædagogisk assistent eller som social- og sundhedsassistent.

”Samfundet har brug for unge, der vil tage en erhvervsrettet uddannelse, hvis vi skal undgå mangel på arbejdskraft i fremtiden. Der er mange muligheder inden for de erhvervsrettede uddannelser, og det skal vi vise til de unge. Samtidig er der brug for et tilbud for de elever, der nødvendigvis ikke er til en almen gymnasial uddannelse, men som har andre kompetencer, der passer til en anden uddannelse,” siger formanden for Børn- og Skoleudvalget i Randers, Anders Buhl Christensen.

Målsætningen er, at mindst 25 procent af en ungdomsårgang vil vælge en erhvervsuddannelse.

”Set i det lys har vi opnået gode erfaringer det første år med EUD 10, der fungerer som et godt supplement til vores øvrige 10. klassestilbud i kommunen. Særligt kan vi se, at koblingen til erhvervsuddannelserne er med til, at eleverne får en bedre afklaring af deres uddannelsesvalg,” forklarer konstitueret skolechef, Henrik Johansen, der netop har sat sin underskrift på den nye aftale.

EUD10 vurderes således som vigtigt tiltag i bestræbelserne på at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. For 17-årige Emilie Elstrøm Andersen har EUD10 også været afgørende for, at hun til næste år har valgt at læse videre på en handelsuddannelse, EUX Business.

”Det har været en god introduktion. Samtidig er EUD10 en helt anden måde at komme i skole på. Det er en stor fornøjelse at prøve de forskellige fag. Vi har for eksempel bygget minigolf-baner. Det var der både tømre, smedearbejde og designhåndværk i,” fortæller hun. Mens det for 18 årige Emil Østergaard Jørgensen har været en god måde at forberede sig til mureruddannelsen. ”En blid overgang kunne man sige. Året er brugt som forberedelse,” forklarer han.

På Tradium er direktør Lars Michael Madsen derfor også glad for at kunne forlænge aftalen med Randers Kommune. ”Vi kan se på vores elever, at EUD10 virker efter hensigten, og jeg ser frem til, at samarbejdet nu kan fortsætte, ” siger han.