Flygtninge dribler sig til mere indhold i tilværelsen

Et nyoprettet fodboldhold for flygtninge bliver i Randers brugt som et middel til at lindre og forebygge skadevirkninger af voldsomme oplevelse før og under flugten. Sporten er således med til at forbygge psykiske ubalancer så som angst og depression. Samtidig giver boldspillet fællesskab og kammeratskab, der forbedre evnerne til at tale danske og integrere sig i det danske samfund.

19. juni 2016 - Oprettet af Kenneth Sørensen

Hver lørdag formiddag og onsdag aften mødes flygtninge fra ti forskellige nationaliteter på fodboldbanen ved Langvang idrætsanlæg i Randers. Bag initiativet står Familiehuset under Randers Kommune og fodboldklubben Randers KFUM.

”Vi erfarede, at flere fædre fra flygtninge-familierne ikke havde noget at lave, når de kom hjem fra sprogskolen, arbejde eller praktik. Så sad de i sofaen og blev mere og mere triste af, at tænke over de voldsomme oplevelser, som de har været udsat for. I stedet for at sidde der, ville vi skabe en aktivitet, som kunne få dem op og videre i tilværelsen, ” fortæller pædagogisk konsulent, Jimmy Carøe Sørensen.

Han og kollegaerne i Familiehuset oplevede også, hvordan fædrene sindstilstand påvirkede børnene.

”Vi oplevede at flere af børnene blev kede af at se, hvordan fædrene gik mere og mere i ind i sig selv.”

Løsningen blev oprettelsen af et fodboldhold, der nu er med til at skabe nye kammeratskaber på tværs af mange nationaliteter og kulturer. Holdets spillere kommer eksempelvis fra lande som Congo, Syrien, Iran og Colombia

”Når vi mødes for at spille fodbold er det ikke kun på banen, at vi har det sjovt. Vi snakker også sammen bagefter træningen i klubhuset og omklædningsrummet. Når vi er så mange forskellige nationaliteter tvinger det os til at tale dansk, som vores fælles sprog,” fortæller 26 årige Harold Sandoval fra Colombia.

I tre år har han opholdt sig i Danmark med sin kone og to børn på 4 og 10 år. To gange om ugen modtager Harold Sandoval undervisning på sprogskolen i et forløb på tre timer.

”Når jeg så er færdig på skolen, er der ikke så meget at lave. Jeg kommer hjem til familien og er sammen med dem om eftermiddagen, og så er der tit ikke noget at lave om aftenen. Det kan godt være meget kedeligt indimellem. Men nu har jeg så fodbolden et par gange om ugen” fortæller han.

Holdet er i løbet af to måneder vokset fra 8 til 20 spillere. ”Det rygtes hurtigt blandt gutterne på sprogskolen, og for hver gang vi træner, er der nye spillere, ” fortæller Jimmy Carøe Sørensen, der selv træner holdet.

Målet er at danne et officielt serie 6 hold fra næste sæson, hvor der også vil være plads til etniske danskere. ”På den måde bliver fodboldholdet også et integrations-projekt, ” forklarer træneren.

Allerede den 25. juni skal holdet i aktion på banen mod en række andre hold. Det sker i forbindelse med Randers KFUM´s sommerfest på Langvang, hvor modstanderne bliver forskellige lokale firmahold.