Da kobberkedlen blev pudset

Ellen Brøndum på 92 år er en af de borgere i Randers Kommune, der har fået bevilget ekstra tid til hyggelige aktiviteter efter eget valg. Klippekortordningen, som giver de svageste ældre borgere en halv times ekstra hjælp om ugen, har eksisteret siden sommeren 2015, og de ældre sætter stor pris på den ekstra tid med de ansatte i ældreområdet.

09. juni 2016 - Oprettet af Marie Have Qvist

Ellen Brøndum viser vej ind i bindingsværkshuset, som har dannet ramme om hendes liv i mere end 65 år. Hun bevæger sig langsomt men sikkert gennem rummene i det smukt vedligeholdte hus fra 1860 og dækker op med friskbrygget kaffe og forskellige kager.

Midt på skænken bag kaffebordet står en skinnende kobberkedel og stjæler fokus fra de mange andre pyntegenstande i stuen. Kedlen er ældre end Ellens 92 år, og dens historie får lyset frem i den ældre dames øjne.

”Min mor fik den af sin svigermor engang i 30’erne. Mor brugte den aldrig som andet end pynt, men min farmor brugte den som vandkedel på komfuret. Jeg lovede, at jeg ville sørge for at holde den blankpudset, når jeg arvede den. Og når jeg har lovet noget, så lever jeg op til det,” siger Ellen Brøndum.

Det er dog blevet besværligt for den ældre dame selv at pudse den tunge kedel, og derfor var det det første projekt, hun lavede i selskab med aktivitetsmedarbejder Helle Kjær fra Randers Kommune.

Tid til livsglæde

Udover det hyggelige samvær omkring arbejdet med at pudse kobberkedlen, har Ellen og Helle gjort havemøblerne klar til sommeren, og de planlægger også at fordybe sig i Ellens fotoalbum.

”De ældre er rigtig glade for, at der er tid til andet end det praktiske arbejde, som hjemmehjælpen udfører. Det giver dem lidt ekstra livsglæde at gøre lige præcis det, de helst vil sammen med os,” siger aktivitetsmedarbejder Helle Kjær, som har besøgt Ellen siden april 2016.

De ældre borgere anvender primært klippekortstimerne på sociale aktiviteter så som shopping, ekstra rengøring i fællesskab, at spille kort eller strikke.

Det er de ældre borgere, der i forvejen får meget hjemmehjælp om ugen, der kan blive godkendt til klippekortordningen. Det drejer sig om cirka 300 borgere i Randers Kommune. Det er Visitationen i Randers Kommune, der godkender borgerne til klippekortordningen, og klippekortet revurderes cirka hvert halve år.

Kontakt Visitationen

Ellens opskrift på kobberpudsemiddel

  • 1 spsk. citronsyre
  • 2 spsk. vaskepulver
  • 1 liter spilkogende vand
  • En børste til at pudse med
  • Varmt vand til at skylle efter med