Skoleelever laver professionelt kunst og teater

Seks kulturinstitutioner i Randers har tyvstartet Europæisk Kulturhovedstad 2017 med projektet ’Kultur på tur’. Skoleelever har lavet musik, teater og kunst sammen med forskellige professionelle udøvere inden for kunsten.

19. maj 2016 - Oprettet af Kenneth Sørensen

På Randers EgnsTeater har en 3. klasse fra Østervangsskolen opsat forestillingen ’Mit rum, mit hjem’. Med afsæt i børnenes drømme om hjem og rum har børn og teaterfolk i samarbejde skabt et teaterstykke i løbet af to dage. Torsdag formiddag den 19. maj blev stykket opført for andre skoleklasser i Randers.

”Alt det som børnene i forvejen kan, har vi sat ind i en kreativ og æstetisk ramme, hvor vi teaterfolk så har rettet og skåret til. Det har været på kunstens præmisser, og det har de deltagende børn taget til sig på en utrolig flot måde,”  forklarer producent Tine Eibye fra Randers EgnsTeater.

Gennem forløbet er børnene blevet undervist af professionelle kunstnere i kreative teknikker, metoder og processer. Til næste år bliver der gennemført en lignende ’Kultur på tur’, der skal munde ud i børnenes egen kulturfestival; ’Spektakel’ i sommeren 2017. Festivalen er en del af det randrusianske bidrag til Europæisk kulturhovedstad 2017.

Tobias Møller Jacobsen, der er elev fra 3. klasse på Østervangsskolen, har deltaget i årets teaterforestilling. Han drømmer om at blive skuespiller, og mener at det igangværende projekt er med til at vise ham, hvad der skal til.

”Og så er det super sjovt, og folkene her på teateret er utrolig søde og hjælpsomme til at vise, hvad man skal,” fortæller Tobias Møller Jacobsen.

Kunstmuseum med national identitet 

Da forestillingen på Randers EgnsTeater var turen kommet til andre lokale kulturinstitutioner - blandt andet til Randers Kunstmuseum. Har var der fernisering på en udstilling med forskellige flag.  Kunstnerduoen Hesselholdt & Mejlvang har gjort sig bemærket i ind- og udland med deres installationskunst, hvor flaget er i centrum. Sofie Hesselholdt fra kunstnerduoen har afholdt workshops med to 4. klasser fra Søndermarksskolen. 

Eleverne har mødt kreative udfordringer ved selv at skulle finde på ideer ud fra en snak om, hvad flag og nationalitet betyder. Det er blevet til en række forskellige flag, der kan opleves hver for sig, men som også samlet danner et unik kunstværk. Elevernes kunstinstallation kan opleves på Randers Kunstmuseum de næste par uger, hvor der også er udstillet værker af Hesselholdt & Mejlvang.

’Kultur på tur’ og ’Spektakel Festival’ involverer de seks kulturinstitutioner; Randers Kunstmuseum, Randers EgnsTeater, Randers Bibliotek, Randers Musikskole, Randers Kammerorkester og ReMida Center Randers. Fra næste år er kultur- og musikhuset Værket også med i projektet, der økonomisk er støttet af Fonden Aarhus2017, Randers Kommune samt Slots-og Kulturstyrelsen.