Kørestolene cykler i aktiv uge for ældre

Morgengymnastik, gåkonkurrencer, crossfit og cykelture – selv for kørestolsbrugere. Der er fokus på motion og bevægelsesglæde, når Ældrecenteret Kollektivhuset i Randers afholder Aktiv Uge for centerets beboere og andre med tilknytning til centeret i uge 23.

17. maj 2016 - Oprettet af Marie Have Qvist

Motion, bevægelse, frisk luft og gode oplevelser er for ALLE mennesker. Det er grundtanken bag arrangementet ”Aktiv Uge”, som finder sted på Kollektivhuset i starten af sommeren 2016.

”Vi har sammensat et program med aktiviteter, som alle vores beboere kan være med til – uanset fysik,” fortæller fysioterapeut Karoline Munk Andersen.

Der er blandt andet en cykelevent tirsdag d. 7. juni, hvor gangbesværede kan komme med på specialcykler, som kan transportere kørestole. Ved samme lejlighed bliver flere af ældreområdets rickshawcykler taget i brug, og turen går til den nærliggende skov i Fladbro og tilbage igen.

Derudover byder aktivitetsugen på daglige gåture rundt om centeret, cykling i motionsrummet, petanque-turneringer, crossfit og en tur til Randers Naturcenter med sejlture på Gudenåen.

Vil cykle til Paris

Arrangementerne i løbet af aktivitetsugen skal også bidrage til at udvikle personalets fokus på motion og viden om, hvad der kan motivere beboerne til at bevæge sig mere. Fysioterapeuterne tester blandt andet, om et konkurrenceelement har en positiv effekt på lysten til at motionere.

”Vi holder høje med kilometertællerne på cyklerne i motionsrummet, og vi håber, at vi ved fælles indsats kan cykle en distance, der svarer til en tur herfra og til Paris i løbet af ugen,” fortæller fysioterapeut Lise Skjærris Lund.

Afdelingerne på centeret dyster også internt om, hvem der kan gå flest ture omkring centeret i løbet af ugen. Det gælder både for de beboere, der kan gå selv, og for dem, der skal have hjælp til at skubbe kørestolen. Personalet på afdelingerne er derfor også blevet opfordret til at tage så mange gåture som muligt med beboerne.

”Vi håber, at aktivitetsugen også kan bidrag til, at personalet bliver endnu bedre til at tænke motion og små aktiviteter ind i hverdagen for de ældre,” Lise Skjærris Lund.

Frivillige kræfter i spil

På Kollektivhuset kan man som på de fleste ældrecentre i Randers Kommune træne gratis i centerets træningsfaciliteter som pensionist eller efterlønner. I forbindelse med aktivitetsugen er nogen af selvtrænerne blevet involveret som frivillige.

”Det er dejligt, at de vil hjælpe til med at give centerets beboere en god oplevelse og samtidig formidle den glæde, de selv finder ved at holde sig i gang,” siger fysioterapeut Karoline Munk Andersen.

Selvtrænerne skal blandt andet hjælp med at gå ture med beboerne på Kollektivhuset. Rickshawcyklerne bliver også kørt af frivillige, og der er planlagt cykelture fra mandag til torsdag i uge 23.

Læs mere om at være frivillige rickshawpilot