Uret på Det Gamle Rådhus er blevet digitalt

Nu skal der et strømsvigt til før uret på Det Gamle Rådhus går i stå. Uret, der er fra 1795, er nemlig gjort digitalt og skal ikke længere trækkes op to gange om ugen.

01. april 2016 - Oprettet af Christian Sloth Olesen

Servicevagt Svend Erik Gam har været en del af det hold, der har haft ansvaret for at få tiden til at gå på Det Gamle Rådhus. Men på lige fod med digitaliseringen på en masse andre områder, er uret nu også gjort digitalt.

”Uret skulle trækkes op to gange om ugen. Der var to optræk, som skulle drejes 75 omgange for at være helt trukket op, og det var en hård opgave, for lodderne vejer 150 kg,” siger servicevagten, der ikke er ked af at opgaven nu er forsvundet.

”Der bliver jo digitaliseret på rigtig mange områder, og det var et spørgsmål om tid før tiden også indhentede uret på Det Gamle Rådhus,” siger han.

 

Ældgammelt urværk

Uret på Det Gamle Rådhus er fra 1795, og det mekaniske urværk har set bedre dage. Samtidig er der kun en urmager tilbage i Danmark, der kan reparere urværket. Det har gjort reparationer dyre og besværlige.

Artiklen fortsætter under billedet

Med digitaliseringen af uret, er urværket (billedet) ikke længere i brug og i stedet bliver viserne nu styret af en digital boks. Det vil efter alt at dømme betyde færre reparationer, mindre vedligeholdelse og ikke mindst mindre arbejde for servicevagterne, der ikke længere skal trække uret op. 

Det er kun indmaden i uret som er ændret. Betragter man uret fra Rådhuspladsen vil uret stadig se ud, som det har gjort siden 1795.