Skolelærere uddannet i skoleskak

Danmarks første certificerede skoleskaklærere er blevet uddannet i Randers. 15 lærere og pædagoger fra skoler i Randers Kommune er nu klar til også at anvende skak som et redskab i den understøttende undervisningen.

14. april 2016 - Oprettet af Kenneth Sørensen

Det traditionelle brætspil er meget mere end en sport. Skak er godt for hjernecellerne og kan med stor fordel anvendes som pædagogisk redskab i matematikundervisningen eller andre fag i skolen. Derfor har Randers Kommune fået uddannet landets første skoleskaklærere i samarbejde med organisationen Dansk Skoleskak. På landsplan skal 150 lærere og pædagoger certificeres.

I Randers Kommune har ikke færre end 14 skoler haft skoleskak på skemaet i det sidste års tid, som følge af samarbejdet med Dansk Skoleskak. Men fra at være en sport og en sund hjernegymnastik, bliver det gamle brætspil nu et reelt pædagogisk redskab.

”Jeg er rigtig glad for, at vi i Randers Kommunes skolevæsen nu kan tilføre både den understøttende og fagdelte undervisning i for eksempel matematik, en undervisning med skoleskak af certificerede skoleskaklærere og – pædagoger. Det er med til at give skolerne et kvalitativt løft i undervisningen” siger konstitueret skolechef Henrik Johansen, der har overrakt eksamensbeviserne til landets første skoleskaklærere.

Professionshøjskolen VIA University College i Aarhus har medvirket til at udvikle uddannelsen. Selve uddannelse betales af ’A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal’ der har støttet projektet. Imens Randers Kommune økonomisk selv har bidraget med finansieringen af personalets løn under uddannelsen og ved den daglige brug af skoleskak.

Programleder i Dansk Skoleskak, Mikkel Nørgaard, udtaler at samarbejdet har været en fornøjelse.

”Kursisterne har arbejdet hårdt, målrettet og med stor entusiasme, og det er der kommet mange nyttige erfaringer og en stak virkeligt gode eksamensopgaver ud af”.

’A. P. Møller fondene har i alt støttet formålet med 3,7 millioner kroner til de ti udvalgte kommuner, som er: Randers, Horsens, Silkeborg, Skanderborg, Aalborg, Haderslev, Herlev, Hillerød, Hvidovre, og Vejle. Læs mere om projektet på www.skoleskak.dk.

FAKTA:

Dansk Skoleskak (DSS) er en samfundsengagerende børne- og ungdomsorganisation, der arbejder for øget læring og uddannelse. Organisationen er startet af skoleledere, -lærere og -elever.

Skoleskak tilbydes i dag på over 450 skoler i 94 kommuner. DSS bygger på en særlig idé om, at skoleskak styrker unges faglige og sociale udvikling. Skoleskak bygger på 50 års dansk praksis og dokumenteres af danske og udenlandske undersøgelser. DSS rådgiver kommuner, skoler, ledere, lærere, forældre og elever i opstart af skoleskak.