Nyt vægttabstilbud med mindfulness

Det er svært at ændre vaner, men mindfulness kan være et effektivt redskab til at lykkes med livsstilsændringer. Derfor tilbyder Randers Sundhedscenter nu et nyt vægttabshold med fokus på mindfulness i samarbejde med Aarhus Universitet.

15. april 2016 - Oprettet af Marie Have Qvist

Vi bliver hele tiden mindet om, at mere motion, mindre fedt og mere grønt ikke bare kan gøre os slankere, men også kan mindske risikoen for diabetes, hjerte-kar sygdomme og kræft. Men ofte er det utrolig svært at ændre vaner. Det kan være en kamp op ad bakke. Man går på kur og taber sig i en periode, men nogle måneder senere svinger vægten alligevel tilbage.

”I det nye projekt udvikler og afprøver vi en ny metode til at arbejde med vaner, valg og livsstil, som ikke ligner en slankekur. Vi mener, det skal gøres interessant, overskueligt og overkommeligt at eksperimentere med sundere vaner, ” siger forsker i humanistisk sundhedsvidenskab på Aarhus Universitet, Niels Viggo Hansen.

Formålet er at give deltagerne nogle redskaber, som kan hjælpe dem med til at fastholde gode vaner og til selv at udvikle dem videre. Møderne veksler mellem oplæg, øvelser og gruppe-diskussioner, og deltagerne spiser sammen hver gang.

Sådan virker mindfulness

I det nye vægttabsforløb bliver deltagerne undervist i at bruge mindfulness til at få bedre kontakt med kroppens signaler og til at slå autopiloten fra, så de mere bevidst kan afprøve sundere vaner.  

”Mindfulness er dybest set træning i bevidst nærvær. I forløbet vil vi blandt andet bruge det til at fokusere på, at det kun er i nuet, vi reelt kan gøre en forskel. Man skal altså forsøge at slippe bekymrende og fordømmende tankerne om, hvad man allerede har spist, og forestillinger om, at man kan vente med at handle på sin sundhed til på mandag, ” forklarer mindfulnessinstruktør og P.b i human ernæring Rikke Mark Lyngsø.

Der er begrænsede pladser på holdet, og tilmeldingen foregår i forbindelse med et uforpligtende informationsmøde den 26. april kl. 17.00 – 18.30 på Randers Sundhedscenter. Her har interesserede borgere mulighed for at høre mere om tilbuddet, stille spørgsmål og prøve en af mindfulness øvelserne. Holdet strækker sig over 10 mødegange på tirsdage kl. 17.00 – 20.00 og en hel lørdag. Deltagelse er gratis.

For at deltage skal man

  • Have en BMI over 30.
  • Være rask (eller afbalanceret og stabil i det, man eventuelt fejler).
  • Beherske dansk og kunne indgå i en gruppe.
  • Være motiveret og villig til at arbejde med dig selv gennem mindfulness.
  • Kunne sætte tid af til dagligt hjemmearbejde under forløbet.