Fra Randers til Alpe d’Huez: Motion og holdånd skal hjælpe flere i beskæftigelse

Randers Kommune har i samarbejde med Randers FC Jobakademi iværksat i et anderledes beskæftigelsesprojekt. Jobtour, som projektet hedder, skal gennem en kombination af at nå mål i fællesskab og virksomhedspraktik bringe unge ledige tættere på arbejdsmarkedet. Projektet kulminerer med at de 14 deltagere til sommer cykler fra Randers til det ikoniske bjerg Alpe d’Huez i Frankrig

18. april 2016 - Oprettet af Peder Rasmussen

”Det handler ikke kun om at give den gas på landevejen eller spinningcyklen. Det her med at vi alle sammen mødes tre gange om ugen, hvor vi kæmper sammen, spiser sammen og griner sammen, dét betyder virkelig noget. Alt det der sker, når vi er sammen, har betydning for, om de her unge mennesker rykker sig. Og det gør de. Allerede nu har flere af deltagerne styr på hvad de skal videre med efter sommerferien,” fortæller Claus Ellermann, som er projektleder på Jobtour. 

Claus Ellermann har mange års efaring som leder inden for eliteidrætten, og han er selv en ivrig cykelrytter. Selvom cyklingen og den fysiske træning fylder meget i projektet, er det langt fra kun, når sveden pibler frem, at der er gang i udviklingen hos deltagerne i Jobtour. 

Borgmester og frivillige i sadlen

Borgmester Claus Omann Jensen tror på, at projektet vil gøre en stor forskel for deltagerne: 

”Jobtour er et spændende projekt. Erfaringer fra lignende projekter viser, at det virker, når man i fællesskab kæmper for at nå et mål. Det bringer folk i beskæftigelse og uddannelse. Jeg er stolt af, at vi i Randers Kommune har modet til at gå nye veje for at hjælpe flere tilbage på arbejdsmarkedet. At opleve at man kan gennemføre noget, er et vigtigt skridt på vejen hen imod at få et job eller tage en uddannelse. Samtidig er jeg glad for at se det store engagement, som de frivillige omkring Jobtour lægger i projektet,” siger Claus Omann Jensen.

Da han selv privat deltager i Alpe d’Huez, ser han frem til at cykle op bjerget sammen med projektets deltagere. 

Der er i alt 14 deltagere i projektet, som begyndte i februar måned. Hver mandag, onsdag og fredag cykeltræner deltagerne på de kronjyske landeveje. Tirsdag og torsdag bruger de på enten virksomhedspraktik, undervisning eller andre individuelt tilrettelagte aktiviteter. 

Mange små skridt gør forskellen

For mange af deltagerne er det første gang i flere år, at de har noget at stå op til hver dag. Det er ifølge Claus Ellermann også nyt for dem at have kammerater og ”kolleger”, som regner med dem og bekymrer sig for dem. 

”De tager ansvar både for sig selv og for hinanden, og er der én, som har det svært, så er der en kammerat, som er klar med en hjælpende hånd. Det er vores klare forventning at deltagerne dukker op, og gør de ikke det, så tager vi ud og banker på og spørger, om de er ok. På den måde hjælper vi deltagerne til at indse, at der faktisk er nogen, der tænker på dem – og næste gang sengen eller sofaen lokker, bliver det lidt nemmere at komme ud af døren. Den store udvikling for de her unge mennesker begynder med en masse små skridt,” siger Claus Ellermann. 

Jobtour giver allerede resultater 

I Ungdommens Uddannelseshus (UUR) oplever socialrådgiver Annemette Werling Jensen, at Jobtour-deltagerne allerede nu har rykket sig. 

”Vi forventer, at projektet bærer frugt. Deltagerne er både mere motiverede og ambitiøse, end for bare to måneder siden. Flere af dem ved, hvad de skal efter sommerferien, og jeg er fortrøstningsfuld i forhold til, at de kan komme at de kommer i gang med en uddannelse. Og hvis bare en lille håndfuld af dem kommer i uddannelse, kan projektet betegnes som en succes – også økonomisk,” siger Annemette Werling Jensen, der følger projektets deltagere. 

De 14 deltagere træner sammen med dedikerede ansatte og frivillige frem til 13. juni, hvor de tager fat på den 1790 km lange cykeltur til Alpe d’Huez. Efter sommerferien tager de hul på næste etape hen imod ordinær beskæftigelse med blandt andet uddannelse og virksomhedspraktik.


Kontaktinformation:


Claus Ellermann, projektleder Jobtour, tlf. 2223 4491
Anne Bugge Thomsen, projektmedarbejder Jobtour, tlf. 8915 7839
Annemette Werling Jensen, socialrådgiver Ungdommens Uddannelseshus, tlf. 8915 7887