Aarhus2017: Dansk musiktradition gentænkes med indisk inspiration

Bollywood møder dansk bigband-musik og det klassiske kammerorkester, når der onsdag den 27. april 2016 er verdenspremiere i Randers på en musikalsk rejse i anledningen af Europæisk Kulturhovedstad 2017. Projektet ’Bollywood Beats and Big Band’ turnerer efterfølgende i april og maj 2016 til Aarhus, Viborg og København.

Abhijit Banerjee og Kala Ramnath - to verdenskendte indiske musikere - spiller sammen med Randers Kammerorkester og Aarhus Jazz Orchestra. Foto: Ole Udengaard.

14. april 2016 - Oprettet af Kenneth Sørensen

Den indiske musik kan noget helt særligt. Det fandt The Beatles for eksempel ud af under en tur til Indien i 1968, hvor drengene fra Liverpool fandt inspiration til flere af deres indspilninger. Men hvad kan den eksotiske lyd af indiske melodier og instrumenter gøre ved dansk bigband-musik og det klassiske kammerorkester. Det har Randers Kammerorkester og Aarhus Jazz Orchestra sammen sat sig for at undersøge. De to østjyske orkestre samarbejder med nogle af Indiens mest respekterede musiknavne og danner i anledningen af Europæisk Kulturhovedstad 2017 ensemblet ’Bollywood Beats and Big Band’.

Musikalsk kulturmøde giver krydderi til musikken:
Den danske saxofonist, komponist og orkesterleder, Lars Møller, dirigerer og komponere koncerterne. Han regnes i dag som en af de ledende figurer i skandinavisk jazz og nyder blandt andet stor anerkendelse for sin kreative, nuancerede brug af bigband-formatet. For publikum vil Bollywood Beats blive oplevelsen af et storslået orkester med alt hvad bigbandformatet har at byde på af forførende trutteri, overvældende melodier og klange, samtidig med at den indiske musik indgår som krydderier i en anderledes, men yderst velsmagende ret, lover han.

”Man kan bruge andre krydderier i mad, og det kan man altså også gøre i musik. Man kan sige, at der er to indiske hovedingredienser, vi arbejder med i musikken. Den ene er fordybelsen gennem det melodiske, og den anden er den spændstige rytmik,” udtaler Lars Møller.

Tidligere på året blev der afholdt en workshop i Indien. Her spillede Aarhus Jazz Orchestra sammen med indiske Abhijit Banerjee, der er en af verdens bedste tablaspillere. En tabla er et indisk trommeinstrument, der tilføjer en helt særlig lyd til den klassiske musik. I workshoppen deltog også en af verdens førende violinister - den indisk fødte Kala Ramnath. Hun har dybe rødder i både den syd- og nordindiske musiktradition og har med sit varme, intuitive og virtuose spil turneret over det mest af verdenen.

”I Indien gør man meget i at bringe forskellige genrer sammen. Men jeg har aldrig set nogen arbejde på den måde, som vi gør i ’Bollywood Beats and Big Band’. Det er ikke bare nogle musikere fra to forskellige genrer, der spiller sammen til en eller anden jamsession. Det her er virkelig at bringe to kulturer sammen", udtaler Kala Ramnath.

Præmieren i Randers
I perioden 27. april – 9. maj 2016 kan Kala Ramnath og Abhijit Banerjee opleves sammen med de to østjyske orkestre under navnet ’Bollywood Beats and Big Band” ved syv koncerter rundt om i Danmark. Premieren finder sted på Værket i Randers

”Ved at smelte tre musiktraditioner sammen til en intens og anderledes fælles helhed, vil vi gentænke lyden af traditionel klassisk musik,” fortæller orkesterchef David Riddell fra Randers Kammerorkester.

’Bollywood Beats and Big Band’ præsenterer i efteråret 2017 under den Europæiske Kulturhovedstad et større projekt med flere Bollywoodprægede elementer. Projektet sker i samarbejde med Fonden Aarhus 2017, Statens Kunstfond, Aarhus Kommune, Viborg Kommune, Dokk1, Kulturprinsen, SPOT Festival, DR Musikariet, Aktion Børnehjælp, FO Aarhus, Det danske kulturinstitut, Frederiksberg Fonden.

’Bollywood Beats and Big Band’ optræder i perioden 27. april – 9. maj 2016 følgende steder: 

  • Onsdag den 27. april 2016 på Værket, Randers
  • Torsdag den 28. april 2016 til SPOT festival i Musikhuset, Aarhus
  • Fredag den 29. april 2016 på Dokk1, Aarhus
  • Mandag den 2. maj 2016 til børnekoncert på Dokk1, Aarhus
  • Tirsdag den 3. maj 2016 til børnekoncert i Viborg Koncertsal, Viborg
  • Søndag den 8. maj 2016 i DR koncerthuset, København
  • Mandag den 9. maj 2016 til børnekoncert i DR koncerthuset, København

Vært/konferencier: Master Fatman: Han medvirker ved flere af Bollywood Beats and Big Bands koncerter, hvor han formidler fængslende fortællinger, og gør på den måde koncerterne til et imødekommende uformelt møde med plads til fordybelse.

Læs mere på www.randers-kammerorkester.dk og www.aarhusjazzorchestra.dk

Om Randers Kammerorkester:

Det er Danmarks eneste permanente professionelle kammerorkester. Orkestret spiller hvert år omkring 120 koncerter med kunstnere som eksempelvis den spanske operasanger José Carreras og den nordirske fløjtenist James Galway. Dertil kommer børne- og skolekoncerter, transmissioner i Danmarks Radio, cd-udgivelser, turnéer m.m. Randers Kammerorkester er desuden husorkester i Aarhus Sommeropera og arbejder jævnligt sammen med Den Jyske Opera. Randers Kammerorkester støttes af Randers Kommune og Statens Kunstfond.