Randers i front: Økoboller til ældre

Randers Kommune har netop åbnet landets første kommunale økobageri. Det økocertificerede bageri er et led i det landdækkende projekt Øko++, som har til formål at fremme brugen af økologiske råvarer i kommunale køkkener.

20. april 2016 - Oprettet af Marie Have Qvist

Den unge bagermester møder ind klokken 3.00 hver morgen – det vil sige midt om natten for de fleste af os. Han bager økologiske boller, rugbrød og sandwichbrød, og så er han i gang med at eksperimentere med opskrifter på økologiske kager.

”Det giver perfekt mening for mig at lave kvalitetsbrød til de ældre og samtidig arbejde for et bedre miljø med mere økologi,” siger 27-årige Henrik Bergmann Madsen, som er landets første kommunalt ansatte økobager.

Klokken 5.30 kommer chaufføren og pakker bilen med det friskbagte økobagværk, så caféer og boenheder i Ældreområde Nord i Randers Kommune kan servere de første måltider med økomærket brød inden 7.30.

”Vi håber, at vi med tiden kan tilbyde økologisk bagværk til alle kommunens ældre,” siger ernæringsleder og projektleder for Øko++ i Randers Kommune, Dorthe Bjerre Niss.

Økologiske eksperimenter

Formålet med projektet Øko++ er at øge procentdelen af økologi i kommunale køkkener og hæve måltidets kvalitet – uden samtidig at hæve prisen. Det stiller krav til teamet bag det nye bageri, som udelukkende må indkøbe råvarer fra økocertificerede leverandører.

”Økoprodukter er i udgangspunktet væsentligt dyrere end gængse produkter, og derfor eksperimenterer vi fortløbende med at lave mest muligt helt fra bunden,” fortæller projektleder Dorthe Bjerre Niss.

Samtidig eksperimenteres der med nye opskrifter; blandt andet på rundstykker og forskellige kager, som endnu ikke bliver produceret i Økobageriet.

”Vi går rigtig meget op i den kulinariske oplevelse for de ældre, og derfor bruger vi den tid, det tager, før vi er helt tilfredse med den økologiske udgave af produktet,” fortæller Dorthe Bjerre Niss.

Landets første kommunale økocertificerede bageri har til huse på Center Åbakken, som afholder reception i anledning af økobageriets åbning mandag d. 2. maj 2016 kl. 13.00. Alle er velkomne på dagen, hvor man også fejrer åbningen af kommunens nye Træningshøjskole.