Wellness for demente er et hit

Let massage, varmepuder, fodbad, manicure og blødgørende behandlinger af hænderne. Det er nogle af de oplevelser, beboerne på demensboenheden på Plejecenter Møllevang kan få med hjælp fra en frivillig wellnessbehandler og en wellnessvogn, indkøbt af midler fra Randers Kommunes andel af ældremilliarden. Initiativtager Ella Nielsen har det erklærede mål, at wellness skal blive en naturlig del af hverdagen for beboerne.

22. marts 2016 - Oprettet af Marie Have Qvist

Tonerne fra klaver- og harpespil blander sig med duften af forårsblomster og det bløde lys fra de tændte stearinlys. Ruth sidder med lukkede øjne og nyder et fodbad, mens Martha får masseret hænderne med en blødgørende olie. Margit nyder en kop kaffe og et påskeæg.

”Det er en skøn oplevelse for de ældre. Man kan mærke, at der falder en behagelig ro over dem, og derfor burde der være meget mere wellness i de dementes hverdag,” mener Ella Nielsen, SOSU-assistent og initiativtager til wellnessbehandlingerne på demensboenheden på Plejecenter Møllevang.

Ella Nielsen har taget en efteruddannelse for SOSU-assistenter, og hun fordybede sig i de positive egenskaber ved wellness for ældre. Efterfølgende ansøgte hun og fik bevilget midler fra Randers Kommunes andel af ældremilliarden, så plejecenteret kunne anskaffe sig en wellnessvogn med musikanlæg, olie, cremer, varmepuder og meget mere.

Wellness i hverdagen

Ella Nielsen allierede sig med Marianne Larsson, Wellness Behandler, der til daglig driver en privat klinik i Randers centrum, hvor hun hjælper mennesker med forskellige ubalancer i kroppen. Marianne er nu frivillig en gang om ugen på Møllevang, hvor hun forestår wellnessbehandlingerne sammen med Ella.

”Vi giver de demente en god oplevelse med behagelig berøring kombineret med beroligende musik og dejlig stemning. Hvis en beboer ikke er interesseret i en behandling, så kan det give velvære bare at lægge en hånd på armen, mens man taler med dem,” fortæller Marianne Larsson.

”Alle former for behagelig kropskontakt udløser hormonet oxytocin i kroppen. Der sker simpelthen en kemisk reaktion i vores krop, som giver ro og velvære. I bedste fald kan det mindske behovet for beroligende medicin,” fortæller Ella Nielsen.

Ella Nielsen vil gerne udbrede kendskabet til mulighederne for at gøre wellnessoplevelser til en naturlig del af hverdagen for de ældre på plejecentre.

”Plejepersonalet kan sagtens bidrage mere til ældres velvære i hverdagen. Behagelig kropskontakt og fem minutter til at smøre hænder ind i creme kan gøre underværker,” understreger hun.

Ella Nielsen vil gerne have hjælp fra flere frivillige til at udføre wellnessbehandlingerne for de ældre på Plejecenter Møllevang. Interesserede kan kontakte Ella på tlf. 22 64 69 30.