Prisbelønnet kunstner åbner særudstilling i Randers

Som en del af Europæisk Kulturhovedstad 2017 bliver Randers til næste år internationalt centrum for outsider-kunst med en udstilling og en konference. Netop nu præsenterer GAIA Museum Outsider Art en særudstilling som optakt til kulturhovedstadsåret. Den prisbelønnede Outsider-kunstner, Kenneth Rasmussen, udstiller sine værker, hvor genbrugsmaterialer bliver gentænkt.

Pressefoto med Kenneth Rasmussen og værk af plast-strik samt grafik på væggene 2016

11. februar 2016 - Oprettet af Kenneth Sørensen

Udstillingen viser både strik og hækling i plast, tryk baseret på linoleums-snit, og stole med fantasifulde funktioner. Sideløbende med udstillingen åbner museet i vinterferien for deres akademi, hvor glade feriebørn kan prøve kræfter med Kenneth Rasmussens kunstneriske metoder.

Kenneth Rasmussen blev i 2009 kåret som årets outsider-kunstner i Finland og har gennem årene udstillet i lande som Japan, Irland, Ungarn og Australien. I perioden 13. februar - 13. august 2016 kan et udsnit af hans værker opleves på en særudstilling hos Gaia Museum i Randers. Her er han blandt andet i forvejen repræsenteret på museets faste udstilling med et kæmpe stort strikke-værk. Kenneth Rasmussen strikker nemlig i alt, hvad han kan komme til at strikke i.

 ”Det begyndte da jeg var barn. Efter en tid hvor jeg klippe-klistrede og tegnede, fik jeg min mor overtalt til at lære mig at strikke. Min far syntes godt nok, at det var underligt at se sin dreng strikke. Men jeg lærte det, blev god til det, og har siden brugt det i mange af mine kunstværker,” fortæller den nu 44-årige outsider-kunstner.

Kenneth Rasmussen har en fascination for genbrugsmaterialer og går ofte på jagt i bunkerne, når der er storskrald. Plastbøtter, poser, gamle stole, kapsler – alt kan bruges til kunst. Sågar gamle lærreder bliver malet over og bliver til ny kunst. I den aktuelle udstilling viser han blandt andet en række grafiske værker. De er lavet på baggrund af linoleumsgulv-rester.

”Det kalder jeg linoleums-snit – og som navet fortæller, så har jeg snittet figurer og bogstaver i et stykke linoleum. Bagefter er snitfladen sværtet til og bliver trykt på loftvæv, så det ender som et grafisk værk,” fortæller Kenneth Rasmussen. Inspirationen til værkerne og motiverne henter han fra sine egne følelser og tanker. ”Livet vil ud,” som Kenneth selv formulerer det.

Kenneth Rasmussen, der er født i Århus, er i dag lokal kunstner i Randers. Her er han tilknyttet Kunstskolen Bifrost og har derudover sit eget sted i Underværket med navnet ”Galleri Bjæk”. Han er en meget arbejdsom kunstner. Alt, hvad Kenneth rører ved bliver gentænkt og får nyt liv - for dermed at blive en del af hans kunstneriske univers.

 

Bliv inspireret i vinterferien

Særudstillingen har fået titlen ”KUNSTEN ER LANG – LIVET ER KORT – GRAVEN ER SORT”. Den henviser til den latinske talemåde, ARS LONGO VITA BREVIS, som Kenneth Rasmussen så på et billede lavet af kyllingeben, da han var i Finland i 2009 for at blive kåret som årets outsider-kunstner. Der er fernisering på udstillingen på lørdag den 13. februar kl. 13. I skolernes vinterferie i uge 7 er der i forbindelse med udstillingen en mulighed for selv at blive inspireret af Kenneth Rasmussens kunstneriske metoder. Tirsdag, onsdag og torsdag åbner Gaia op for museets kunstakademi kl. 11, hvor børn og andre interesserede selv kan prøve kræfter med eksempelvis strik i plast.

Det er anden gang, Kenneth Rasmussen har en soloudstilling på GAIA Museum Outsider Art. Den første, som hed ”Frihed er ikke at gøre som man vil, men at være som man er” var for 13 år siden. Udstillingen er en del af Europæisk Kulturhovedstad 2017, hvor GAIA Museum arbejder for at sætte fokus på outsider-kunsten både nationalt og internationalt.

GAIA Museum Outsider Art er et særligt museum med fokus på outsiderkunsten. I ord og billeder viser museet kunst skabt af mennesker, der befinder sig på kanten af en social normalitet - og ofte uden for den etablerede kunstverden. Herudover er GAIA Museum en kulturvirksomhed og en arbejdsplads for mennesker med særlige behov.