Niels Ebbesen er tilbage på Det Gamle Rådhus

I efteråret stjal ukendte gerningsmænd en uvurderlig sølvstatuette af helten Niels Ebbesen. Men nu har en lokal borger udlånt sin egen kopi af statuetten til kommunen, og Niels Ebbesen står derfor igen på sin vante plads i Det Gamle Rådhus i Randers.

Arne Erikslev og Niels Ebbesen på Det Gamle Rådhus

10. februar 2016 - Oprettet af Christian Sloth Olesen

Nu er der igen en statuette af helten Niels Ebbesen på sin vante plads på Det Gamle Rådhus. Arne Erikslev, der bor i Randers midtby, har nemlig besluttet sig for at udlåne sin egen kopi af statuetten til kommunen.

”Jeg synes, at den tomme søjle i forhallen i Det Gamle Rådhus skriger mig i øjnene hver gang, jeg kommer til møder i rådhuset. Derfor mener jeg, at flere vil få gavn af synet af statuetten i forhallen. Men mit største ønske er dog, at den rigtige model af Niels Ebbesen kommer tilbage til sin plads,” siger Arne Erikslev, der i sin egenskab af formand for Randers Venstre tit besøger rådhuset.

 

Statuette har beskyttet mod uvedkommende

Oprindelsen af kopien er ukendt, men den tilhørte Arne Erikslevs far, der var skoleinspektør. Han havde blandt andet statuetten til at stå på Ålestrup Skole og på Onsild Centralskole. Efter faderens død i 1994, arvede Arne Erikslev statuetten, og den har siden haft fast plads på 5. trappetrin til 1. salen i huset.

”Statuetten har været et symbol i hjemmet for at passe på uvedkommende fremmede, og vores børnebørn har således også set op til Niels Ebbesen og kender hans historie. Jeg er sikker på, at det vil være i min fars ånd, at jeg nu udlåner statuetten. Inden sin død forærede han selv mange historiske effekter fra 2. verdenskrig til et jysk Nedkastningsmuseum,” siger Arne Erikslev.

 

Rådhuset er igen komplet

Kopien er så godt som identisk med originalen af den forsølvede statuette, der blev stjålet ved et indbrud på Det Gamle Rådhus natten til den 12. september 2015.

Tyveriet blev omtalt i både lokale og landsdækkende medier, og Randers Kommune efterlyste modellen på Facebook. Opslaget blev det mest delte på kommunens facebook-side i 2015, men trods den massive omtale er det endnu ikke lykkes at få den originale figur tilbage. Det glæder derfor borgmester Claus Omann Jensen, at det nu på anden vis er lykkes at få Niels Ebbesen tilbage på rådhuset igen.

”Jeg er glad for, at vi har fået lov til at låne kopien af statuetten. Det gør, at Det Gamle Rådhus er komplet igen,” siger Claus Omann Jensen.

Den originale statuette af Niels Ebbesen blev lavet af guldsmed Dragsted i København. Den blev givet i bryllupsgave fra Randers Kommune til daværende kronprins Christian d. 10. og Alexandrine i 1898 og kom retur til Randers i forbindelse med 650 års byjubilæet i 1952. Her blev statuetten skænket til byen af kong Christian X og dronning Alexandrines søn og svigerdatter, arveprins Knud og arveprinsesse Caroline Mathilde. Modellen har siden da været udstillet både på Laksetorvet og senest det gamle rådhus.