Krukken kommer tilbage

Fredag den 7. oktober tager Pigen i Gudenåen på en rejse mod foreløbig ukendte mål. Skulpturen bliver hentet af en stor BMS-kran, og Tørvebryggen bliver delvist afspærret kl. 10-12. Senere på året vender Mogens Møllers Krukke tilbage i Gudenåen efter to års fravær.

Snart vender Krukken her tilbage på sin plads i Gudenåen, som den var for få år siden.

04. oktober 2016 - Oprettet af Kenneth Sørensen

Den markante Sven Dalsgaard-skulptur har siden 9. august 2014 stået på den såkaldte Paradis-ø i Gudenåen som en event til markering af 100 året for Sven Dalsgaards fødsel.

Det har hele tiden stået klart, at denne placering er midlertidig. For Paradis-øen er vært for en anden skulptur, nemlig ”Krukke” af kunstneren Mogens Møller. Krukken har været nedtaget i en periode med henblik på renovering. Nu nærmer tiden sig for et vagtskifte.

Fra den 10. oktober går restaureringen af to skulptur-sokler i gang på Paradisøen, mens Krukken undergår en større restaurering.

Da Krukken blev opstillet oprindeligt for 26 år siden var den beklædt med bladguld. Fra Krukken stod en tåge af vand, som regnede ned over den lille pige med paraply, som stod foran Krukken. Og hvis solen stod højt på himlen, kunne man være heldig at se en regnbue. Men Gudenåen var hård ved Krukken, og bladguldet blev hurtig nedbrudt. Der var kommet begroninger på krukken, soklerne var noget medtaget af det barske miljø, som skulpturen stod i.

Efter grundige undersøgelser af Krukken og de mulige restaureringsmetoder er Mogens Møllers værk nu snart tilbage på Paradis-øen. Det bliver dog ikke med en ny belægning af guld, forklarer Helga Hjerrild, der er sekretær for Randers Kommunes Kunstfond:

”Det er ikke sandsynligt, at et nyt lag bladguld vil kunne holde længere end vi så tilbage i 1990. Randers Kommunes Kunstfond har derfor været i dialog med kunstneren, Mogens Møller, for sammen at finde den bedst mulige måde at restaurere Krukken på. Den slibes ned til sin kobbergrund og patineres. Det betyder, at den vil fremstå som en kobbervase først i brunlige toner, der forventes gradvist at få de kobbergrønne farver. Men den vil stå afrenset og elegant med sin langstrakte silhuet. Og vi håber, at vi igen kan se den på sin plads lige inden jul.”

Ny plads til Dalgaards pige skal undersøges

Der er ingen tvivl om, at mange borgere i Randers har været glade for at se Pige i Gudenåen. Museumsdirektør Lise Jeppesen har tidligere udtalt, da hun blev spurgt om man uden videre kan genskabe en skulptur:

”Man kan godt forsvare at reproducere en skulptur som en event i forbindelse med Dalsgaard-Jubilæet. Det har været en fin markering og det har skabt en god debat. Figuren kan dog ikke bare uden videre stå til tid og evighed. Det er i strid med Sven Dalsgaards ophavsrettigheder.”

Randers Kommunes Kunstfond er i øjeblikket ved at undersøge, om denne genskabte model af Dalsgaards skulptur kan opstilles permanent i det offentlige rum uden at de kunstneriske ophavsrettigheder krænkes. Hvis det viser sig, at være muligt, så vil Kunstfonden gerne finde en placering sammen med borgerne i Randers Kommune.