Aarhus 2017-program er offentliggjort med store Randers-projekter

Med præcis 100 dage til den officielle åbning af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 blev en 490 siders stor programbog præsenteret onsdag middag, den 12. oktober, ved en event på Aarhus Teater. De randrusianske kulturinstitutioner var repræsenteret ved offentliggørelsen med syv af kulturhovedstadens helt store projekter i internationalt format med alt fra provokerende kunst til musik og kultur for børn.

´Watermusic´ på Randers Havn er et af de mange 2017-projekter i Randers Kommune.

13. oktober 2016 - Oprettet af Kenneth Sørensen

Det første store 2017-projekt i Randers bliver udstillingen ´Lyst ´på Randers Kunstmuseum i perioden 3. februar til 28. maj. Den amerikanske konceptkunstner Jenny Holzer og den dansk/tyske billedhugger Christian Lemmerz udforsker på hver deres måde forholdet mellem begær, vold og aggressivitet, mellem lyst og mord. ´Lyst´ er en del af den fælles udstilling ”Syv dødssynder” på syv kunstmuseer rundt i Region Midtjylland.

I februar åbner en anden stor udstilling i Randers: Fra Stavnsager til Konstantinopel på Museum Østjylland. På udstillingen kan man få et indblik i, hvordan udvikling og forandringer i Konstantinopel fik afsmittende virkning på livet på vores breddegrader. Hvem forestiller sig for eksempel, at priserne på tøjvask i Konstantinopel havde betydning for, hvordan moden på Randersegnen udviklede sig? Og hvorfor begynder man at efterligne det romerske samfund så højt mod nord, så man for eksempel ikke længere nøjes med at bruge romersk drikkeservice, men begynder at drikke som en romer?

Udstillingen præsenterer mange fantastiske fund, som er gravet frem af jorden ved Stavnsager. De lokale fund får i udstillingen følgeskab af en perlerække af fornemme genstande, som bliver lånt fra museer over hele Europa.

Randers i internationalt fokus

Som en del af Europæisk Kulturhovedstad – Aarhus 2017 bliver Randers internationalt centrum for outsiderkunst med både udstillinger og konferencer under den fælles overskrift ’Collecting=Connecting’. Projektet gentænker indsamlingen og formidlingen af outsider-kunst. Det er en mere spontan form for kunst, der ofte er skabt af folk, der befinder sig på kanten af en social normalitet. Den internationale udstilling ’Connecting’ er åben i hele Kulturhovedstadsåret på GAIA Museum Outsider Art. Udstillingen vil skabe forskellige forbindelser og kontraster, som publikum kan fordybe sig i. De udvalgte værker gør brug af billeder og symboler, der er med til at gøre de individuelle kunstnere helt unikke.

LYD: Hør kulturkonsulent i Randers Kommune, Helga Hjerrild, fortælle mere om Kulturhovedstadens aktiviteter i Randers. Interview fra Radio Alfa 

Børnenes kulturfestival

Ind over sommeren 2017 får børnene deres helt egen festival i Randers. Den 8.-11. juni præsenteres det bedste kunst og kultur i en festival kun for børn. Spektakel Festival er en ægte festival - med et indendørs program på Randers EgnsTeater, Værket og Randers Musikskole. Det udendørs program afholdes på den centrale festivalplads ved de tre kulturinstitutioner. Der iscenesættes et stort oplevelsesrum med telte, madboder, byggelegeplads og ikke mindst kunstneriske installationer, arrangementer og produkter. Alle Spektakel Festivalens arrangementer bliver gratis for de 6.000 besøgende.

Watermusic

Mange randrusianere har allerede lagt mærke til det magiske musikdramatisk show ´Watermusic´ på Randers Havn, som der har været flere flotte test-visninger på. Den 2. og 3. september 2017 forvandler Randers EgnsTeater industrihavnen i Randers til en spektakulær totaloplevelse. Den internationalt kendte sangerinde ”Oh Land” indgår, sammen med 600 medvirkende, i et magisk univers, som indrammer fortællingen om kærligheden mellem landet og vandet. Med ”Oh Land” i rollen som havets dronning, berettes oplandets mytiske historier om truende søvæsner fra havets dyb, mens pramdrageren stille vandrer gennem den hemmelighedsfulde dis.

Randers gentænker kulturhistorien

I efteråret åbner en helt ny basisudstilling på Museum Østjylland, den 7. oktober 2017. Det er et af de største og dyreste historiske projekter i forbindelse med Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. ’Livet ved fjorden’ er en spektakulær nyfortolket formidling af oldtidshistorien i Danmark og livet ved Randers Fjord i oldtiden. Det er en moderne udstilling, som ved brug af visualisering og interagerende teknik, gentænker måden, hvorpå et museum formidler kulturhistorien. I udstillingen kan man opleve nogle af de mest fantastiske danske arkæologiske fund.

Den fælles overskrift for projekterne under Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 er `Rethink´ eller ´Gentænk`. Det gælder også for Randers Kammerorkesters projekt, der med indisk inspiration vil gentænke den klassiske musik.

Den indiske musik kan noget helt særligt. Det fandt The Beatles for eksempel ud af under en tur til Indien i 1968, hvor drengene fra Liverpool fandt inspiration til flere af deres indspilninger. Men hvad kan den eksotiske lyd af indiske melodier og instrumenter gøre ved dansk bigband-musik og det klassiske kammerorkester. Det har Randers Kammerorkester og Aarhus Jazz Orchestra sat sig for at undersøge.

De to danske orkestre spiller blandt andet sammen med indiske Abhijit Banerjee, der er en af verdens bedste tablaspillere. En tabla er et indisk trommeinstrument, der tilføjer en helt særlig lyd til den klassiske musik. Derudover deltager en af verdens førende violinister - den indisk fødte Kala Ramnath. Hun har dybe rødder i både den syd- og nordindiske musiktradition og har med sit varme, intuitive og virtuose spil turneret over det mest af verdenen. I foråret 2016 fik randrusianerne lov til at høre smagsprøver på dette helt enestående samarbejde, som bliver til en række koncerter til november 2017 under overskriften Bollywood Beats and Big Band - Glows of Benares Part 2.

To åbninger til januar 2017

Det europæiske kulturhovedstads-år åbner officielt den 21. januar 2017.
Dagen før den officielle åbning af Europæisk Kulturhovedstad vil tusindvis af børn i alderen 5-12 år fra alle 19 kommuner i Region Midtjylland sætte gang i festlighederne og fejre åbningen af Europæisk Kulturhovedstad. Det vil ske med sang og dans under temaet Ønskelandet i samarbejde med Alberte Winding, Jan Rørdam og Dansehallerne.