Søndagskaffe mod ensomhed

Ifølge Ældre Sagen øger mangel på netværk risikoen for sygdom og for tidlig død med 50 procent, og ensomhed blandt ældre er et voksende problem i Danmark. Arrangementerne ”Søndagskaffe” er et af de initiativer, som Ældre Sagen og Randers Kommune tager mod ensomhed.

Det koster 40 kr. pr. person at deltage i Søndagskaffe, som finder sted tre søndage i løbet af foråret på to ældrecentre i Randers.

20. januar 2016 - Oprettet af Marie Have Qvist

Det dufter af friskbrygget kaffe, og bordene flyder nærmest over af lækre kager og desserter i flotte anretninger, når frivillige værtinder fra Ældre Sagen med et smil tager imod gæsterne til Søndagskaffe på caféerne på Møllevang og Dragonparken i Randers.

”Formålet med Søndagskaffe er at give de ældre en god og hyggelig oplevelse. Desuden giver det de ældre i nærområdet en anledning til at besøge deres lokale ældrecenter og få mulighed for at blive en del af et netværk,” fortæller frivilligkoordinator Mette Søby.

Søndagskaffe finder sted tre gange i løbet af foråret og tre gange i løbet af efteråret 2016, og arrangementet er ét blandt flere initiativer, som skal komme ensomheden blandt ældre til livs.

For tidspunkt og tilmelding se her

Ifølge Ældresagen sker der en stigning i forekomsten af Alzheimers, hjertekarsygdomme og depression blandt ensomme ældre, og desuden øger mangel på netværk risikoen for sygdom og for tidlig død med 50 procent.

Stemning og hygge

Ægteparret Tove og Børge Christensen har flere gange i det forløbne år været til Søndagskaffe sammen med deres søn, og de synes vældig godt om arrangementet.

”Der var en dejlig stemning og en god servering, og vi kommer meget gerne til arrangementerne igen i år,” siger Tove og tilføjer, at hun vil anbefale flere pårørende at tage deres ældre familiemedlemmer med til arrangementerne.

”Man kan som ældre også vælge at fejre sin fødselsdag i forbindelse med Søndagskaffe og invitere sine børn og børnebørn med til arrangementet,” foreslår Thea Dalsgaard, formand for Ældre Sagen i Randers-Nørhald-Langå.

Det koster 40 kr. pr. person at deltage i Søndagskaffe, som finder sted første gang i år søndag d. 7. februar 2016. Hvis man kunne tænke sig at være frivillig værtinde til arrangementerne, kan man kontakte Thea Dalsgaard på tlf. 24 25 98 92.

Fakta om ensomhed

Kilde: Ældre Sagen

  • Mangel på netværk øger risikoen for sygdom og for tidlig død med 50 procent.
  • Ensomhed er en følelse af ofte at være uønsket alene.
  • Man kan opleve ensomhed, hvis man er omgivet af mennesker, som ikke er nærværende i deres kontakt med én.
  • Modsat kan man være alene uden at føle sig ensom.
  • Ensomhed er en subjektiv følelse.