Lokal folkeskole har fokus på kreativitet og håndværk

På Nørrevangsskolen har de stor succes med det nye fag Håndværk og Design, der blev introduceret i forbindelse med skolereformen i 2014. Faget erstatter Sløjd og Håndarbejde og lærer eleverne at tænke kreativt og abstrakt på samme tid med, at de snuser til håndværksfagene og bliver selvstændige.

Maha Kwismi fra 4.A i gang med at lave en billedramme til hendes væveprojekt. Hun måler og saver og vil lave et billede af et pakistansk og syrisk flag, hvor der tilføjes et hjerte og en blomst. Hun synes, at faget er rigtig sjovt, og hun lærer rigtig meget ved det.

29. januar 2016 - Oprettet af Thomas Christensen

Da skolereformen i 2014 introducerede faget ’Håndværk og Design’ i folkeskolerne, var det for at styrke de praktiske fag og samspillet mellem teori og praksis. Flere unge skulle få interesse for håndværksfagene og i sidste ende søge ind på dem.

”For skoler og elever er fag som Håndværk og Design rigtig gode, da eleverne bliver aktiveret og kan se ligheder mellem fagene, fx hvordan de kan bruge ting fra dansk- og matematikundervisningen til at lave noget konkret i værkstedet – idé til produkt,” fortæller Steen Bach, skoleleder på Nørrevangsskolen.

Kulturarv gennem vævning og rammeopbygning

Eleverne har lige nu gang i et projekt, hvor de igennem billeder skal fortælle om deres kulturarv og deres egen historie. Eleverne skal fremstille deres egen billedramme, tråde rammen og væve et billede. Skolen har hentet den eksterne billedhugger Pia Græsbøll Ottesen ind for at undervise 4. og 5. klasse - i samarbejde med skolens egne lærere og pædagoger.

”De skal lave det hele fra bunden. Eleven bliver aktiveret både fysisk og mentalt. Det er et meget tværfagligt fag, hvor rigtig mange kompetencer bringes i spil. De lærer håndværksmæssig kunnen og at tænke abstrakt. Derudover er der også noget ’skjult’ matematik i det, da de skal måle, save og sørge for, at de hele passer. Pludselig kan de godt se, hvorfor de skal lære matematik,” fortæller Pia Græsbøll Ottesen.

Fakta

Håndværk og Design er obligatorisk for elever i 4-7. klasse. Det har været muligt for skolerne at indføre faget siden skoleåret 2014/2015, men for at give skolerne en chance for at oparbejde de nødvendige kompetencer og fysiske rammer, har de indtil skoleåret 2016/2017, før det bliver obligatorisk for alle folkeskoler.