Alkoholbehandling giver respekt

Randers Kommune er med i en landsdækkende kampagne, der skal oplyse om kommunernes gratis og skræddersyede behandlingstilbud til borgere med alkoholproblemer. Formålet er at vise borgerne, at det giver respekt at gå i behandling.

12. januar 2016 - Oprettet af Christian Sloth Olesen

Siden 2007 har alle haft ret til gratis alkoholrådgivning og behandling gennem deres kommune. Det er der desværre ikke nok, der ved, og derfor deltager Randers Kommune lige nu i den landsdækkende RESPEKT-kampagne, som Alkohol & Samfund samt TrygFonden står bag.

RESPEKT-kampagnen gør opmærksom på muligheden for at få gratis behandling og skal ændre opfattelsen af, at det er flovt at få hjælp til et alkoholproblem. Det er nemlig lige modsat, og det er utroligt vigtigt, at flere tager imod tilbuddet om gratis behandling, mener Tine Horn, leder af Rusmiddelcenter Randers.

”Afhængighed af alkohol er en sygdom, som man har brug for hjælp til at få behandlet. Og vores erfaring er, at det giver enormt stor respekt fra pårørende og ens omgangskreds, når først man gør noget. Det budskab sætter kampagnen fokus på, og det er rigtig vigtigt,” siger Tine Horn

Øget interesse for behandling

TrygFonden og Alkohol & Samfund kørte for et år siden den første landsdækkende oplysningskampagne nogensinde om den gratis, offentlige behandlingsgaranti. Efterfølgende oplevede godt en fjerdedel af landets kommunale behandlingscentre øget interesse, ligesom den anonyme alkoholrådgivning på www.hope.dk fik rekordmange henvendelser fra folk, der havde brug for hjælp til at stoppe et alkoholmisbrug.

”Reaktionen på sidste års kampagne viser, at oplysning motiverer folk til at holde op med at drikke. Men der er stadig alt for mange, der får deres liv ødelagt, fordi de drikker for meget alkohol, og én kampagne gør det ikke alene. Vi håber med denne kampagne at bane vejen for, at endnu flere får øjnene op for den hjælp, der er at hente hos kommunernes behandlingscentre,” siger Mette Meldgaard, programchef i TrygFonden.

Alkohol koster årligt samfundet over 13 milliarder kroner og er en af de faktorer, der har størst indflydelse på folkesundheden – næst efter rygning.

På www.hope.dk kan man læse mere om kampagnen, finde information om de kommunale behandlingscentre og lave en anonym test der viser, om man drikker for meget alkohol.

På www.alkohol.randers.dk kan man læse mere om Randers Kommunes tilbud om gratis alkoholrådgivning og behandling.