På cykeltur med grevinde Danner

17. juni 2015 - Oprettet af Britt Møller

Vidste du, at der bliver dyrket vin på en gammel gård i Langå? At det var Kong Frederik den 7. og grevinde Danner, der indviede jernbanen i byen, og at der stadig er skudhuller fra 2. Verdenskrig på jernbanebroen?

De historier og mange flere vil Egon Kristensen og Palle Hansen fra Langå Lokalhistoriske Arkiv  fortælle deltagerne på en historisk cykeltur lørdag den 20. juni.:

”Der er tilflyttere i Langå, der ikke kender de mange historiske steder og bygninger, som vores naturskønne området er spækket med.  Vi glæder os til at vise stederne frem, og vi håber, at rigtig mange vil springe i sadlen og bruge et par timer på en cykeltur med historisk vingesus i Langå ” siger Egon Kristensen, der er formand for Langå Lokalhistoriske Arkiv.

Steen Steensen Blicher og Hvidstengruppen i Spentrup

Dagen efter den historiske cykeltur i Langå går det løs i Spentrup.

Her skal cyklisterne blandt andet høre om Steen Steensen Blichers liv og levned i præstegården. Om det gamle gadekær, hvor kvinderne vaskede tøj, og om skolen, hvor der var en klasse med 84 elever.

Cykelturen slutter ved Mustard Point. Stedet var i 1943 Hvidstengruppens modtageplads for våben og sprængstoffer til videre fordeling til modstandsgrupper under 2. Verdenskrig:

”Deltagerne på turen kan forvente motion og frisk luft krydret med gode historier fra Spentrup og omegn.  På cykel kan vi komme langt omkring, og vi kører i et tempo, så alle kan følge med ,” fortæller Hans Nejsum, der er guide på turen i Spentrup søndag den 21. juni.

Flere deltagere på turen vil sikkert genkende Hans Nejsum.  Han var ansat som lærer på Blicherskolen i Spentrup i 42 år.

Fakta
Cykelturene er led i Randers Cykelbys projekt "Hverdagscykling i oplandsbyer" der ruller indover Assentoft, Langå og Spentrup i 2015 og 2016.

Det overordnede formål med projektet er at øge cykelpendlingen. Derfor bliver der anlagt flere parkeringspladser til cykler, så borgerne kan kombinere offentlig transport med cyklen. Desuden bliver der lagt diodelys i cykelstier fra de tre byer til Randers, ligesom borgerne har mulighed for at låne elcykler og MTB-cykler for at øge cykelpendlingen på de længere distancer