Maria har fuld fart på sin trehjulede racercykel

26. november 2014 - Oprettet af Britt Møller

At være ung og handicappet er ingen hindring for at komme hurtigt omkring på en smart cykel til arbejde og fritidsinteresser. Det beviser Maria Sloth Sørensen fra Randers, der hver dag suser rundt til arbejde og fritidsinteresser på sin splinternye racercykel

Maria Sloth Sørensen på 25 år bor i Botilbuddet Høvejen i Randers. Hun har via en omlægning af sin kost og et mere aktivt liv tabt flere kilo. Desuden cykler hun hver dag frem og tilbage til sit arbejde på Gaiamuseet i Randers. Hun har netop skiftet sin gamle cykel ud med et farvestrålende nyt racerkøretøj på tre hjul:

”Jeg er glad for at bevæge mig, og jeg nyder at cykle på min nye racer.  Den kan køre meget hurtigere end min gamle cykel, og jeg kommer derfor aldrig for sent på arbejde, ” siger Maria Sloth Sørensen, der har brugt et par uger til at lære at håndtere den nye cykels gear- og drejeteknikker.

Cykelglæde smitter

Maria deler adresse med andre unge handicappede på Botilbuddet Høvejen. Her bliver der lagt vægt på motion og sundhed. De unge følger en varieret kostplan, og de bliver tilbudt ugentlige fitnesstimer og løbeture. Derudover har flere af de unge cykeltrænet, så de kan træde i pedalerne frem og tilbage på arbejde og indkøb.

Det er ikke blot de unge i botilbuddet, der er blevet sundere og mere aktive.  Flere pædagoger i botilbuddet er også gået i gang med at snitte flere gulerødder og er sprunget på cyklerne i forbindelse med Randers Cykelbys projekt ”Sydbyen cykler,” der skal få flere borgere i den sydlige del af Randers til at træde i pedalerne. 

Som led i projektet har de ansatte lånt elcykler og mountainbikecykler af Randers Cykelby.  De lånte cykler cirkulerer rundt blandt de ansatte, der kan låne cyklerne i en periode ad gangen:

”Vores begejstring for at spise sundere og cykle til og fra arbejde har helt sikkert smittet af på de unge,” fortæller pædagog Anne- Louise Lind Thomsen, der selv har tabt 14 kilo med sund kost og mere motion.

Hun glæder sig over, at cykelskuret foran botilbuddet er fyldt med cykler, og at så mange beboere er blevet motiverede til at tabe sig og træde i pedalerne:

”Der er mange fordele ved cykling. Udover at de unge taber sig, bliver de også mere selvhjulpne. De kan hurtigt og nemt komme frem og tilbage på arbejde som alle andre mennesker og handle ind i Fakta på vejen hjem. Den sunde livsstil øger generelt deres livskvalitet med større bevægelsesfrihed, bedre kondition og en øget sundhed,” siger Anne-Louise Lind Thomsen.

Cykeltræning giver sikkerhed

Simon Madsen på 26 år er en af de unge beboere, der bor på Høvejen. Han har tabt 20 kilo og har fået smag for at cykle. I et par måneder har han derfor lært en masse om trafiksikkerhed og trænet cykelfærdigheder sammen med en pædagogstuderende:

”Min ven Kenneth kan cykle og derfor vil jeg også lære det, så vi kan cykle ture sammen,” siger Simon Madsen, der ofte låner én af institutionens mange trehjulede cykler, når han har lyst til en tur i sadlen. 

Tre friske cyklister fra Botilbuddet Høvejen. Det er Simon Madsen til venstre i billedet sammen med Kenneth og Maria. 

Fakta
Botilbuddet Høvejen i Vorup er en afdeling af institutionen ” Bostederne Randers Syd” for psykisk og fysisk handicappede mennesker. Beboerne på Høvejen er mellem 18 og 30 år.

I forbindelse med Randers Cykelbys projekt ”Sydbyen Cykler,” der ruller i den sydlige del af Randers i 2014, har ansatte på tre virksomheder og en institutionen fået tilbud om at låne el- og mountainbikecykler. Derudover har de ansatte fået tilbud om sundhedstjek og spinningtimer i et lokalt fitnesscenter.

Andre projekter i Sydbyen
Kampagnen er en del af Randers Cykelbys cykelprojekt i Sydbyen i 2014. Projektet omfatter også:

  • Etablering af en åben stitunnel under Randersbro og en ny cykelsti til Blegen i Vorup.

     

  • Desuden rullede kampagnen ”Vi cykler til skole” i fem skoledistrikter i maj 2014.

     

  • I juni 2014 blev Jyllands længste MTB teknikbane indviet i Romalt Bakker