Lånecykler får flere til at droppe bilen

02. juli 2015 - Oprettet af Britt Møller

Randers Kommune har i et par måneder lånt elcykler ud til indbyggerne i tre oplandsbyer, der normalt kører i bil til arbejde. Projektet er en succes, for borgerne er vilde med at låne cyklerne. De springer i sadlen og lader bilerne stå i garagen. 

Tilbuddet om at låne en elcykel er led i Kommunes nye projekt ”Hverdagscykling i oplandsbyer, ” der skal få flere borgere i Assentoft, Spentrup og Langå til at skifte bilen ud med en cykel på vej til arbejde. Cyklerne kan bookes via nettet og kan afhentes lokalt ved en cykelhandler, en sportshal og i en Brugs.

Kollegaer gik fra fire til to hjul
På virksomheden Dermapharm har fem kollegaer skiftet bilen ud med en hurtig elcykel:

”Man er mere frisk og klar til at arbejde, når man starter dagen med en gang motion,”  forklarer Lene Overgaard, der i tre uger lånte en elcykel af Randers Cykelby.  Da hendes låneperiode var slut, købte hun sin egen elcykel:

”Jeg har ofte tænkt på at købe en elcykel, men det er blevet ved tanken, da det er en dyr investering. Derfor takkede jeg ja til tilbuddet om at låne en cykel, så jeg kunne afprøve, om det er en transportform, der passer ind i min hverdag,” forklarer Lene Overgaard, hvis bil siden købet af elcyklen har stået stille i garagen:

”Jeg har i den grad vænnet mig til at komme omkring på en cykel. Jeg bruger den til alle mine gøremål. Indkøb, job og fritidsinteresser.”

Hun var den første på sin arbejdsplads, der lånte en elcykel. Hendes begejstring for at cykle til jobbet har flyttet fire andre kollegaer over i sadlen:

”De gratis lånecykler har givet os et spark til at vælge cyklen frem for bilen,”  fortæller Sabine Olsen, der mødes med kollegaen Lene Overgaard hver morgen klokken 05.20 for at cykle til arbejde. Tidligere forgik deres samkørsel i bil:

”Man får jo hjælp op ad bakkerne i al slags vejr på en elcykel, så jeg kommer af sted på cyklen hver morgen,” fortæller Sabine Cykler, der også overvejer at købe sin egen cykel.

Lånecykler skal ændre transportvaner
Randers Cykelby har tidligere lånt elcykler ud til ansatte i virksomheder og institutioner i den sydlige del af Randers by:

”Fra vore tidligere projekter har vi erfaring med, at mange mennesker bliver vilde med at cykle til arbejde, når de finder ud af, hvor meget hurtigere og lettere det er at cykle på en elcykel i forhold til at køre i bil til jobbet. Vi er derfor meget tilfredse med, at borgerne i Assentoft, Langå og Spentrup har taget så godt imod lånecyklerne. Det nye projekt får forhåbentlig endnu flere til at ændre transportvaner til gavn for sundheden og miljøet,” forklarer Birgit Berggrein, projektleder for Randers Cykelby


Fakta om projektet
I 2015 og 2016 ruller cykelprojektet ”Hverdagscykling i oplandsbyer” indover Assentoft, Langå og Spentrup. Formålet med projektet er at øge cykelpendlingen i de tre byer.

Der bliver anlagt flere parkeringspladser til cykler, så borgerne kan kombinere offentlig transport med cyklen. Desuden bliver der lagt diodelys i cykelstier fra de tre byer til Randers, ligesom borgerne får mulighed for at låne elcykler og MTB-cykler for at øge cykelpendlingen på de længere distancer

Der er 10 elcykler og 5 MTB cykler til udlån i hver af de tre byer. Borgerne kan booke cyklerne over nettet i en periode på 3 uger ad gangen

Projektet er finansieret af midler fra statens cykelpulje og Randers Kommune