Historiske cykelture er populære

21. juni 2015 - Oprettet af Britt Møller

Der var gang i pedalerne i og omkring Langå og Spentrup den tredje weekend i juni måned. Her deltog cyklister i alle aldre i guidede cykelture, der førte dem rundt til vingårde, gamle broer og gadekær, der gemte på sjove anekdoter.

I Spentrup fik cyklisterne rørt benmusklerne på en 15 kilometer lang tur, der var guidet af lokalhistoriker Hans Nejsum. Cykelturen begyndte ved det gamle gadekær i Spentrup og sluttede ved Mustard Point. Stedet, der under 2. Verdenskrig var Hvidstengruppens modtageplads for våben og sprængstoffer.

Turen tiltrak ikke kun cyklister, der bor i Spentrup, men også borgere fra Randers by:

”Det har været en fantastiks spændende tur. Jeg har fået genopfrisket nogle historiske fakta om Hvidstengruppen og har samtidig fået helt nye oplysninger om Steen Steensen Blicher, der jo var præst i Spentrup,”  sagde Flemming Toft. Han cykler mange kilometer i sin fritid, da han har et stillesiddende arbejde.

”Jeg skal ud at have frisk luft på min cykel hver dag. Derfor er det fint, at jeg både kan få historieundervisning og motion samtidig på denne tur,”  fortalte Flemming Toft.

Cykeltur gav tilflyttere større overblik
I Langå blev deltagerne guidet rundt på smalle veje og grusstier af Egon Kristensen og Palle Hansen fra Langå Lokalhistoriske Arkiv. Cyklisterne kom gennem skov og krat og forbi vinmarker og  gamle hospitaler:

”Det har været fint at se de historiske steder i Langå, men turen har også giver mig et større overblik over byen og området. Nu ved jeg, hvor alting ligger, når jeg selv cykler rundt,” fortalte Hannah Withen Hejl, på 11 år. Hun er for nylig flyttet til Langå, og hun havde taget sin bror og forældre med på cykelturen:

 ”Turen har giver mig lyst til at besøge det lokalhistoriske arkiv og dykke ned i historien i den
by, vi lige er flyttet til. Desuden har det været rart at tale med de lokale, der er med på turen. Nu er der flere, man kan sige hej til, når vi handler ind i Fakta, ” forklarede Hannahs mor, Charlotte Withen Hejl

Historiske cykelture i august 2015.

Tirsdag den 18. august, Assentoft
Turen begynder ved Assentofthallerne klokken 17.

Onsdag den 19. august, Spentrup
Turen begynder klokken 17. ved Spentruphallerne

Sensommer cykeltur i Langå.
Tirsdag den 25. august, klokken 18-20
Turen begynder på Mosevej ved Væthvej

Fakta
Cykelturene er led i Randers Cykelbys projekt "Hverdagscykling i oplandsbyer"   der ruller indover Assentoft, Langå og Spentrup i 2015 og 2016.

Det overordnede formål med projektet er at øge cykelpendlingen. Derfor bliver der anlagt flere parkeringspladser til cykler, så borgerne kan kombinere offentlig transport med cyklen. Desuden bliver der lagt diodelys i cykelstier fra de tre byer til Randers, ligesom borgerne har mulighed for at låne elcykler og MTB-cykler for at øge cykelpendlingen på de længere distancer