Fra bilpendler til aktiv pedalatlet

12. marts 2015 - Oprettet af Britt Møller

Mange mennesker drømmer om at smide bilnøglerne væk og tage cyklen på arbejde i håbet at blive lidt sundere. Det kræver en aktiv indsats at ændre transportvaner, og det er lykkedes for Bent Skov.

Efter mange år bag rattet i en bil, er han blevet vild med at træde i pedalerne til sit arbejde. Det har resulteret i et liv med mere overskud og energi i hverdagen og en bedre kondition.

Bent Skovs arbejdsplads, ”Lemvigh Müller” er med i Randers Cykelbys projekt ”Sydbyen Cykler,” der skal få flere borgere til at foretrække den tohjulede. Derfor har de ansatte i et år kunnet låne elcykler og mountainbikecykler:

”Projektet har givet mig og mine kollegaer mulighed for at afprøve forskellige cykler til og fra arbejde. Jeg har derfor fundet ud af, at jeg sagtens kan klare mig uden en bil i hverdagen,” fortæller Bent Skov.

Hans arbejdsplads har fokus på motion og bevægelse. Virksomheden har eget fitnessrum og tilbyder spinning flere gange om ugen til de ansatte:

”Cykelprojektet har også skubbet til mine kollegaers transportvaner, for cykelskuret har aldrig tidligere været så fyldt,” siger Bent Skov.

Cykling giver luft og overskud
Bent Skov har i en periode lånt en elcykel gennem cykelprojektet.  Han var glad for at få hjælp op ad bakkerne, men da ventelisten til elcyklerne blev for lang, lånte han en mountainbikecykel:

”Det var svært at vænne mig mountainbikecyklen til en start, efter at have prøvet en elcykel. Nu skulle jeg jo for alvor til at bruge rugbrødsmotoren, og det var hårdt. Men jeg mærkede hurtigt, at min kondition blev væsentligt bedre, og det motiverede mig til at fortsætte,” siger Bent Skov.  Han cykler dagligt 20 kilometer frem og tilbage på sit arbejde og har tænkt sig at fortsætte:

”Når projektet slutter, vil jeg helt sikkert købe min egen mountainbikecykel. Jeg har et stillesiddende arbejde, og cykelturen giver mig et frirum, hvor jeg udover at få masser af motion også får renset hovedet, inden jeg når hjem,” siger Bent Skov.

Fakta
I foråret 2015 skal elcyklerne og mountainbikecyklerne overdrages til nye lånere som led i cykelprojektet ”Hverdagscykling i tre oplandsbyer.” Her får de borgere i Assentoft, Langå og Spentrup, som pendler ind til Randers hver dag, mulighed for at låne cyklerne.

Fem skoler, tre virksomheder og en institution i den sydlige del af Randers har i 2014 og de første tre måneder af 2015 lånt elcykler i forbindelse med Randers Cykelbys projekt ”Sydbyen Cykler.”