Cykelkampagne mindsker trafikkaos ved skoler og får flere i sadlen

20. juni 2014 - Oprettet af Britt Møller

Elever og forældre på fem skoler i det sydlige Randers har i en måned konkurreret om at være den mest cyklende skole. Det har fået flere elever til at træde i pedalerne og fået færre forældre til at starte bilen for at køre børnene til skole.

De fem skoler er med i Randers Kommune cykelprojekt ”Sydbyen cykler,” der skal få flere borgere i hele bydelen til at cykle.  Derfor udviklede skolerne i samarbejde med Randers Cykelby kampagnen ”Vi cykler til skole i maj,”

”Der har været markant færre biler ved skolen om morgenen, og det har gjort en kæmpe forskel i forhold til elevernes sikkerhed,” siger Jørgen Rasmussen, der er viceskoleleder på Assentoftskolen.

De øvrige fire skoler, der deltog i kampagnen, har noteret samme tendens. Forældrene bakkede op om kampagnen og lod bilerne stå:

”Flere af de yngste elever har via kampagnen lært skolevejen at kende tidligere, end de plejer, fordi forældrene har cyklet sammen med dem til skole ” forklarer Peter Hoff, der er lærer på Tirsdalens Skole. Han påpeger, at forældrenes cykeldage talte med i skolernes samlede cykelregnskab.

Elever er vilde med at cykle

Den klasse på hver skole, der var de flittigste til at bruge jernhesten til skole, vandt en tur til Djurs Sommerland. Den mest cyklende skole var Assentoftskolen, der vandt fem cykler til hele skolen:

”Eleverne har været vildt begejstrede og optagede af at cykle, og forældrene har bakket utroligt godt op om kampagnen,” fortæller Jørgen Rasmussen. Skolen støttede desuden kampagnen med lokale præmier som gratis frugt i en uge og en særlig cykeltur med spændende oplevelser til de klasser, der præsterede flest kilometer i sadlen.

Assentoftskolen har ambitioner om at bruge erfaringerne fra cykelkampagnen fremover:

”I efteråret skal vi i gang med at udvikle vores cykelpolitik, og vi vil helt sikkert tage afsæt i de mange gode idéer og erfaringer, vi har fået i cykelkampagnen. Forældrene er jo en kæmpe ressource, der har vist, at de har vilje til at springe på cyklerne.  Måske kan vi engang i fremtiden lave cykelbusser for de yngste elever, hvor forældrene skiftes til at cykle sammen med en flok børn til skole,”  siger Jørgen Rasmussen.

Glade vinderklasser på fem skoler i Sydbyen

Assentoftskolen

Søndermarkskolen

Kristrup Skole

Vorup Skole

Fakta

Assentoftskolen, Kristrup Skole, Søndermarkskolen, Vorup Skole og Tirsdalens Skole deltog i kampagnen ”Vi cykler til skole i maj” 

Første præmien var fem cykler til den vindende skole. Desuden fik den mest cyklende klasse på hver skole en tur til Djurs Sommerland.

For at inspirere elever og forældre til at cykle i maj måned hang der plakater og farvestrålende cykelkunst ved alle fem skoler. Cykelkunsten var svejset sammen af elever fra Produktionshøjskolen i Randers.

Andre projekter i Sydbyen

Kampagnen er en del af Randers Kommunes cykelprojekt i Sydbyen. Her bliver der desuden etableret en åben stiforbindelse under Randersbro, ny cykelsti til Blegen, MTB teknikbane i Romalt Bakker, kampagner i fem skoledistrikter og to ungdoms- og erhvervsuddannelser. Udlån af elcykler og mountainbikes til ansatte i fire virksomheder samt sundheds-og cykeltjek og et spinningsforløb i et lokalt fitnesscenter.