Sundhedsåret der gik i Randers 2015

Succesen Randers Sundhedscenter kan endnu engang berette om et år med masser af spændende nye tiltag og gode resultater. Tandplejens nye bookingsystem er ved at løse et årelangt og dyrt problem med udeblivelser, og Sundhedsplejen har oprettet en ny besøgspakke til forældre til for tidligt fødte – bare for at nævne et par eksempler på et vellykket 2015 på sundhedsområdet i Randers Kommune.

29. december 2015 - Oprettet af Marie Have Qvist

I foråret 2012 kunne HKH Kronprins Frederik klippe snoren til det nye Randers Sundhedscenter på toppen af Thors Bakke. Sundhedscenteret var et innovativt og ambitiøst projekt, hvor kommunale, regionale, private og frivillige sundhedstilbud skulle samles og give borgerne i Randers Kommune én indgang til sundhed – fra vugge til grav.

”Vores forhåbninger for 2015 er mere end indfriet, og huset fungerer i dag som vi havde drømt om – nemlig som én indgang til sundhed og med en række tilbud med høj faglig kvalitet for borgeren,” siger sundhedschef i Randers Kommune, Lene Jensen.

Sundhedscenterets tilbud bliver stadig mere populære, og antallet af daglige besøgende i er steget fra 1.200 gæster hver dag til 1.350 om dagen siden sidste år. 

”Vi står nu med det luksusproblem, at vi næsten ikke kan være i huset mere, og derfor vil en række af de kommende sundhedstilbud blive lanceret via den kommende Sundhedshøjskole, som kommer til at udgå fra forskellige nye lokaliteter i Randers Kommune, fortæller leder af Randers Sundhedscenter, Susanne Bækgaard.

Nyt system løser dyrt problem

I marts 2015 fik Tandplejen i Randers Kommune et nyt bookingsystem, som skulle gøre det lettere for både medarbejdere og forældre at holde styr på booking af tider. Forhåbningen var også, at det nye system kunne gøre noget ved det store problem med udeblivelser i den kommunale tandpleje.

”Det er jo i høj grad spild af ressourcer, når vi sidder klar til at modtage et barn, der ikke dukker op. Vi har i mange år haft en udeblivelsesprocent på cirka ti procent, men af de bookinger, forældrene selv har lavet i det nye system, er der kun en udeblivelsesprocent på fire procent,” fortæller leder af Tandplejen i Randers Kommune, Lars Høvenhoff.

”I fremtiden skal vi bare have så mange som overhovedet muligt til at benytte det nye system, som for øvrigt også giver forældrene en større frihed til at få besøget passet ind i en travl hverdag,” siger Lars Høvenhoff.

Man tilgår det nye system med nemID fra hjemmesiden booktandplejen.randers.dk, og på barnets profil kan man også kommunikere med tandplejen og se barnets journal.

Nyt håb for en sund ryg

Cirka to procent af befolkningen i Danmark lider af kroniske smerter i ryggen, og derfor udviklede Randers Sundhedscenter i 2015 et nyt program til at hjælpe borgere med langvarige lænderygsmerter. De første hold blev afsluttet i foråret, og cirka 50 procent af deltagerne oplevede en markant nedsættelse af smerterne i ryggen.

”På en skala fra 1-10 var mine rygsmerter ofte oppe på 9-10 stykker, før jeg begyndte på holdet – nu ligger jeg til daglig på 3-6, og det gør en stor positiv forskel for mig,” siger Tina Appelon, som har haft ondt i ryggen siden 2006.

”Vores mål med tilbuddet er at give deltagerne en bedre livskvalitet – om end man ikke kan garantere, at alle bliver fri for smerter,” siger Claus Engstrup, leder af rehabiliteringsafdelingen på Randers Sundhedscenter.

I rygforløbet arbejder fysioterapeuterne med at støtte deltagerne i at kunne håndtere rygsmerter og få en hverdag uden behov for hyppig kontakt til sundhedsvæsenet. Deltagelse på lænderygholdet kræver en henvisning fra egen læge, et hospital eller jobcenteret i Randers Kommune.

Godt nyt for forældre til præmature

Året 2015 har også budt på godt nyt for forældre til for tidligt fødte børn i Randers Kommune. Sundhedsplejen har i efteråret lanceret en ny besøgspakke til familier med præmature børn; det vil sige børn, der er født før uge 37 i graviditeten.

Forældrene får hyppigere besøg, bliver fulgt længere og har mulighed for at komme til åbent hus arrangementer, hvor personalet er særligt uddannet til at vejlede forældrene.

”Mange præmature børn er særligt følsomme og mere udsatte for at blive overstimuleret. Dertil kommer, at de også kan være motorisk forsinket i udviklingen,” fortæller sundhedsplejerske Vibeke Guldbek, som tidligere har arbejdet i syv år på neonatal, afdelingen for præmature børn, på Regionshospitalet Randers.

”Formålet er selvfølgelig, at vi kan give forældrene særlig støtte og vejledning til deres børn, men vi vil også gerne skabe rummet for netværk mellem familier med præmature børn,” fortæller sundhedsplejerske Vibeke Guldbek.

Åbent hus arrangementet for forældre til præmature holder åbent den første tirsdag i hver måned kl. 10.00 – 12.00, og det foregår i Multisalen i Randers Sundhedscenter på Thors Bakke.