Skønne oplevelser på fire hjul

Siden foråret 2015 har ældre borgere i Randers Kommune haft mulighed for at komme på busture i lokalområdet med støtte af midler fra ældremilliarden. Turene har givet de ældre nyt indhold i hverdagen og mulighed for at udvide deres netværk og opleve årstidernes skiften på trods af alderdommens fysiske skavanker.

22. december 2015 - Oprettet af Marie Have Qvist

”Så kan I godt læne jer tilbage og nyde turen – om lidt kommer vi forbi med vognen med de toldfrie varer,” spøger René Mortensen af og til, når han sætter bussen i gear og triller ud fra parkeringspladsen – på vej mod skønne oplevelser i den randrusianske natur og kultur.

Stemningen er høj, og passagererne hyggesnakker, griner, fortæller historier fra gamle dage og nyder landskabet, der langsomt svæver forbi. Turen går til Fussingø, Randers Naturcenter, Clausholm, Randers Storcenter, Mariager Fjord, Bramslev Bakker – eller hvor de ældre eventuelt skulle have lyst til at tage hen.

”Det er skønt at opleve, hvordan nogle af de ældre, der ellers ikke tager meget initiativ i hverdagen, pludselig liver op og foreslår en tur til et elsket sted fra barndommen,” fortæller ergoterapeut og aktivitetsmedarbejder Pernille Koldbæk Høgh.

Turene i 2015 blev muliggjort i kraft af økonomisk støtte fra Randers Kommunes andel af ældremilliarden. Det var ældreområde Nord og Syd, der gik sammen om en chaufførordning, så de ældre borgere regelmæssigt kunne komme på udflugt.

Oplevelser i alle årstider

”En af fordelene ved busturene er, at alle kan være med – uanset om man sidder i kørestol eller går med rollator,” fortæller Pernille Koldbæk Høgh.

Hun har oplevet, hvordan nogle af plejecentrenes beboere, som i starten skulle opfordres til at deltage i turene, nu jævnligt spørger, hvornår de kan komme af sted igen. De mest entusiastiske er med på en tur hver uge, mens andre måske deltager i en af de årstidsbestemte ture.

”Jeg har sørget for at arrangere særlige forårsture, sommerture, efterårsture og juleture,” fortæller chauffør René Mortensen, som bruger sit eget kendskab til Randers Kommune til at fortælle historier på vejen.

Pernille Koldbæk Høgh fortæller, at man vil søge om midler til chaufførordningen igen næste år. Busserne ejes i forvejen af ældrecentrene, og passagererne i bussen deles om udgiften til brændstof.