Forældre får støtte til for tidligt fødte børn

Sundhedsplejen i Randers Kommune har særligt fokus på at støtte forældre til præmature børn – det vil sige børn, der er født før uge 37 i graviditeten. Forældrene får hyppigere besøg, bliver fulgt længere og har mulighed for at komme til åbent hus arrangementer, hvor personalet er særligt uddannet til at vejlede forældrene.

Annette er mor til tre, og her sidder hun med sin yngste søn Linus, som er født for tidligt, og får gode råd af fysioterapeut med speciale i præmature, Christa Lange.

17. december 2015 - Oprettet af Marie Have Qvist

”Ja, så er vi kommet op i en størrelse 50,” smiler Annette Zahl Larsen, mens hun klæder sin tre måneder gamle søn på. Han er netop blevet vejet til åbent hus arrangementet for forældre til præmature, og nu måler og vejer han cirka det samme som en nyfødt, der er født til tiden.

Linus vejede 1.670 gram og målte 44 cm., da han blev født 7½ uge før termin. Han er Annettes tredje søn, og hun har erfaring med et for tidligt født barn fra sin anden søn Hjalte, der nu er 18 måneder gammel.

”Jeg ville ønske, jeg kunne have fået samme støtte til Hjalte, som jeg får til Linus nu,” fortæller Annette Zahl Larsen.

Det er hendes første besøg i det nystartede åbent hus for forældre til for tidligt fødte i Randers Sundhedscenter, og hun har talt med en sundhedsplejerske og en fysioterapeut med speciale i præmature børn. Hun er helt tryg ved at komme til arrangementet, fordi der bliver taget hensyn til den forøgede risiko for infektioner for præmature, og fordi støjniveau og andre sanseindtryk bliver holdt på et absolut minimum.

Cirka 3.600 børn bliver født for tidligt hvert år i Danmark, og det svarer til godt seks procent af samtlige danske børn.

Behov for særlig vejledning

Som forældre til for tidligt fødte børn står man overfor helt andre udfordringer, end forældre til børn født til tiden, og derfor har man også brug for særlig støtte og vejledning. Barnet mangler de ekstra uger eller måneder i livmoderen, hvor det gennemgår både fysisk og mental udvikling, og det kan komme til udtryk på forskellig vis.

”Mange præmature børn er særligt følsomme og mere udsatte for at blive overstimuleret. Dertil kommer, at de også kan være motorisk forsinket i udviklingen,” fortæller sundhedsplejerske Vibeke Guldbek, som tidligere har arbejdet i syv år på neonatal, afdelingen for præmature børn, på Regionshospitalet Randers.

”Jeg kan for eksempel se på min mellemste søn på 18 måneder, at hans vestibulære sans slet ikke er så fuldt udviklet, som den burde være i hans alder. Han falder, hvis han bare drejer en enkelt gang rundt om sig selv,” fortæller Annette Zahl Larsen.

Annette sidder derfor længe sammen med fysioterapeut med speciale i for tidligt fødte børn, Christa Lange, som indvier hende i forskellige øvelser, hun kan lave både med sin nyfødte og hans storebror.

Flere tilbud til forældrene

I Randers Kommune har man længe haft særligt fokus på for tidligt fødte børn, og i efteråret 2015 intensiverede man indsatsen med en ny besøgspakke, som tilbyder forældrene hyppigere besøg af en sundhedsplejerske. Desuden bliver familien fulgt, til barnet er cirka halvandet år gammelt, hvor man normalt afsluttes, når barnet er 8-9 måneder, og børn født før uge 32 bliver fulgt af særligt uddannet personale. Åbent hus for forældre til præmature er det nyeste initiativ i rækken.

”Formålet er selvfølgelig, at vi kan give forældrene særlig støtte og vejledning til deres børn, men vi vil også gerne skabe rummet for netværk mellem familier med præmature børn,” fortæller sundhedsplejerske Vibeke Guldbek.

”Det er rigtig rart at omgås andre forældre til præmature børn. Man kender til de samme problemer og særlige reaktioner, børnene har, så man behøver ikke forklare sig hele tiden,” fortæller Annette Zahl Larsen.

Åbent hus arrangementet for forældre til præmature holder åbent den første tirsdag i hver måned kl. 10.00 – 12.00, og det foregår i Multisalen i Randers Sundhedscenter på Thors Bakke. 

Læs mere om åbent hus for præmature