Ægtepar booster sundhed på lånte elcykler

Et par hurtige elcykler har givet Peter og Susanne Sørensen bedre kondition, færre udgifter til benzin og flere fælles oplevelser. Derudover giver cykelturene Peter Sørensen anderledes naturoplevelser, når han møder grævlinger på cykelstien i de tidlige morgentimer på vej til arbejde.

12. november 2015 - Oprettet af Britt Møller

Susanne og Peter Sørensen bor i Spentrup ved Randers. De har derfor mulighed for at låne elcykler af Randers Kommune, da byerne Assentoft, Langå og Spentrup er med i kommunens cykelprojekt ”Hverdagscykling i oplandsbyer.” Det er et projekt, der skal få flere borgere i de tre byer til at springe på cyklerne til arbejde.

”Jeg er blevet afhængig af at cykle til jobbet hver dag. Det giver frisk luft og masser af fantastiske naturoplevelser i de tidlige morgentimer. På cykelstien til Randers kan jeg, udover at nyde solen, stå op om sommeren og møde både ugler og grævlinger, der også er tidligt oppe,” siger Peter Sørensen, der springer i sadlen hver morgen til arbejde klokken 4.15.

Vægttab med træning og cykling

Han arbejder som lastbilschauffør på virksomheden Lemvigh Müller i Randers. Virksomheden har eget fitnessrum og cykelværksted til medarbejderne. Derudover har alle ansatte fået tilbud om at deltage i motions- og styrketræning med instruktører og fået vejledning i sund mad af diætister. Peter Sørensen har deltaget i de mange tilbud:

”Som lastbilchauffør sidder du mange timer bag rattet uden at røre dig. Derfor er det nødvendigt at styrke kroppen både ved træning, men også på cyklen til og fra arbejde. Desuden vil jeg gerne tabe mig endnu flere kilo,” forklarer Peter Sørensen.

Han har tabt 20 kilo og jagter et endnu større vægttab. Det skal elcyklen blandt andet hjælpe ham med:
 
”Der er mange, der tror, at man ikke får motion på en elcykel, men det gør man. Du skal jo selv træde i pedalerne, og du bestemmer selv, hvor meget hjælp cyklen skal give, og hvor meget du vil svede op ad alle bakkerne,” siger Peter Sørensen.

15 minutters om dagen giver 50 minutters motion

Peter Sørensen vil på alle måder anbefale andre borgere i Spentrup at låne elcyklerne, da det er en enkel og tidsbesparende måde at få masser af motion på:

”Hvis du cykler på en elcykel til arbejde fra Spentrup til Randers bruger du kun 15 minutter ekstra om dagen på at få 50 minutters motion,” fortæller Peter Sørensen.

Tallene er han kommet frem til via følgende regnestykke. Han har 11 kilometer til sit arbejde. Det tager 25 minutter frem og tilbage på cykel. Det giver i alt 50 minutter. Samme tur tager 15 minutter i bil plus 5 til 10 minutter ekstra på vejen hjem på grund af den tætte trafik ved Randersbro. Bilturene tager derfor cirka 35 minutter, hvilket er 15 minutter mindre, end det tager at cykle strækningen fra Randers til Spentrup.

Naturoplevelser på to hjul

Susanne Sørensen har også gang i cykelpedalerne. Hun lider af knogleskørhed og efter en  kræftoperation var det for hårdt for hende at cykle længere ture på sin gamle cykel. Hun er derfor glad for, at elcyklen både giver hende mulighed for at cykle til sit arbejde og at besøge sine

to voksne børn, der bor i Randers by.

”Elcyklen har givet mig frihed til at komme langt omkring, og det nyder jeg,” siger Susanne Sørensen.

Hun får ofte følgeskab af sin mand på de længere cykelture i ferier og weekend:

”Cyklen har givet os et større fællesskab om smukke naturoplevelser,” siger Susanne Sørensen.

Ægteparret har købt en campingvogn, som de skal rundt i sommerlandet med næste sommer. Da de begge er blevet vilde med de lånte cykler, er det derfor planen, at ægteparret vil investere i deres egne elcykler, som skal med i campingvognen:

”Vi kan ikke undvære cyklerne. Derfor bliver vi nødt til at spare sammen til at købe vore egne elcykler. Eftersom bilen ofte står i garagen, sparer vi jo penge på benzin, så vi regner med, at der bliver råd til nye elcykler til sommer,” fortæller Peter Sørensen.

Fakta om projektet

I 2015 og 2016 ruller cykelprojektet ”Hverdagscykling i oplandsbyer” indover Assentoft, Langå og Spentrup. Formålet med projektet er at øge cykelpendlingen i de tre byer.

Der bliver anlagt flere parkeringspladser til cykler, så borgerne kan kombinere offentlig transport med cyklen. Desuden er der lagt solcellelys i cykelstier fra Spentrup og Assentoft til Randers, ligesom borgerne får mulighed for at låne elcykler og MTB-cykler for at øge cykelpendlingen på de længere distancer.

Borgere i Langå, der vil låne cykler, kan rette henvendelse til cykelforretningen Langå Minimotor, Kærsangervej 1, 8870 Langå.

Cyklerne i Spentrup er placerede i en stor container ved Spentruphallerne. For at låne en elcykel eller MTB-cykel i Spentrup kan borgerne henvende sig til halinspektør for Spentruphallerne, Flemming Christensen.

Fra oktober 2015 er det ansatte på virksomheder i Assentoft, der cykler til jobbet på lånecyklerne.