Randers får tjek på vejret

Hver tiende dansker har problemer med lungerne, og alt for mange ved det ikke selv. Det siger tal fra Lungeforeningen, som igen i år tilbyder danskerne et gratis lungetjek i samarbejde med lokale sundhedsaktører onsdag d. 18. november 2015 på Den Internationale Lungedag. I Randers kan man møde Randers Sundhedscenter og Regionshospitalet Randers i Føtex på Mariagervej i Randers NV.

Du kan få tjekket dine lunger i Føtex på Mariagervej onsdag d. 18. november fra kl. 11.00 til kl. 17.00.

04. november 2015 - Oprettet af Marie Have Qvist

Over en halv million danskere lever med en lungesygdom som for eksempel astma eller KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom). Alt for mange ved det ikke selv. Åndenød, hoste og følelsen af ikke at ”have luft nok”, er nogle af de symptomer, man skal være opmærksom på.

”Lungesygdomme bør konsekvent opdages og sættes i behandling langt tidligere, end det sker i dag. Cirka 430.000 danskere har den kroniske lungesygdom KOL. Men det er kun cirka halvdelen, der ved, at de har sygdommen. Det vil sige, at der er 200.000 danskere, der lige nu går rundt uden at vide, at deres lunger er syge. Det er afgørende, at vi finder alle dem med syge lunger og hjælper dem i behandling,” siger Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen.

Jo før en lungesygdom opdages og behandles, jo bedre liv kan man leve med sygdommen. På Lungedagen kan danskerne blandt andet få en lungefunktionsmåling, som afslører lungesygdomme som for eksempel KOL og astma.

Gratis lungetjek til danskerne

På Lungedagen onsdag 18. november 2015 kan alle danskere få tjek på lungerne, når Lungeforeningen sammen med apoteker, kommuner, hospitaler, praktiserende læger og flere hundrede frivillige over hele landet afholder arrangementer med blandt andet gratis lungetjek.

I Randers Kommune tilbyder Randers Sundhedscenter og Regionshospitalet Randers lungefunktionsmåling samt information vedrørende KOL-rehabilitering og hjælp til rygestop.

Arrangementet afholdes i Føtex på Mariagervej onsdag d. 18. november fra kl. 11.00 til kl. 17.00.

Alle arrangementer i forbindelse med Den Internationale Lungedag i Danmark findes på Lungeforeningens hjemmeside www.lunge.dk/lungedag.  

 

TEST DIG SELV

Hvis du har et eller flere af disse symptomer, skal du få lavet en lungefunktionsmåling:

 • Åndenød ved lettere fysisk anstrengelse
 • Hoste med eller uden slim
 • Gentagne luftvejsinfektioner som akut bronkitis eller lungebetændelse
 • Pibende eller hvæsende vejrtrækning
 • Langvarige forkølelser, som sætter sig i brystet

Kilde: Lungeforeningen – www.lunge.dk

 

FAKTA OM LUNGESYGDOMME

 • 325.000 voksne har astma
 • Over halvdelen af voksne med astma ved ikke, at deres lungesymptomer skyldes astma.
 • Antallet af voksne med astma er tredoblet i de seneste 30 år. Hvis astma opdages i tide, kan korrekt behandling fjerne over 90 pct. af symptomerne.
 • 430.000 har KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom) – halvdelen af dem ved ikke, at de er syge.
 • Hver dag dør 16 danskere af KOL. Der er nu flere kvinder end mænd, som dør af KOL.
 • Danmark har den højeste dødelighed af KOL i EU.

Kilde: Lungeforeningen - www.lunge.dk

 

FAKTA OM LUNGEFUNKTIONSMÅLING

Med en enkel lungefunktionsmåling kan man finde de fleste tidlige tegn på syge lunger. Det foregår ved, at du puster i et apparat, som måler din lungefunktion. Det registrerer hvor meget og hvor hurtigt, du kan puste luft ud af dine lunger. Målingen fortæller, om din lungefunktion er normal eller nedsat.

Kilde: Lungeforeningen – www.lunge.dk