Vi brænder dine penge!

Hidtil har du frit kunne aflevere dine værdier i containerne til småt brændbart på genbrugspladserne i Randers Kommune. Så har AffaldRanders sørget for at de blev brændt på behørig vis. Det har betydet tabte indtægter på mindst. 1.500.000 kr. om året i tabte indtægter alene fra Randers Genbrugsplads. Det er for dumt, så nu skal det være slut...

27. august 2015 - Oprettet af Kim Brandt Thomsen

”Der flyver ting oppe i luften”, siger lille Andrea. Det er en blæsende dag på Randers Genbrugsplads. Solen har indfundet sig efter en våd formiddag, og vinden har fanget et stykke pap, som var lagt fra på bordet ved småt brændbart. En mand i orange vest er ved at kigge Andrea og hendes mor Louise Julsgaards brændbare affald igennem for at se om noget af det skal tages fra til genanvendelse. 

”Det er ok at blive stoppet – jeg gør hvad jeg kan, og er ikke bange for at få røde ører”, siger Louise.

Manden tager et par trælister fra og forklarer at de skal i containeren til træ, så de kan blive brugt til spånplade. En ting af plastik bliver taget fra til containeren til hård plast.

”Om jeg blev klogere? Lidt”, siger Louise. ”Det med hård plast vidste jeg ikke, men skal jeg være helt ærlig, må jeg indrømme at det andet nok mest var dovenskab… Og jo, du må gerne nævne mit navn. Jeg må jo hellere stå ved det!”

Manden i den orange vest bag bordet udstråler en knusende ro. Det er også nødvendigt. ”Folk tager det generelt pænt. De fleste vil gerne gøre det godt, og har ikke noget mod at blive vejledt”, fortæller han, mens han gennemkigger to sække, som en ung og lettere utålmodig kvinde har afleveret.

Han hiver elektronik, pap, hård plast og andre genanvendelige ting op af sækken, og forklarer hvor de skal hen. Da han beder hende om at tømme de mange håndfulde sand som ligger i bunden af sækken, over til containeren til jord, slipper hendes tålmodig op. Sandet bliver verfet ud på asfalten med en hidsig bevægelse.

”Har du tænkt dig at gøre sådan med alle mine sække? Ok, så kan jeg lige så godt stoppe her, for det her skulle have været en hurtig tur på losser´n!” Hun vender rundt på hælen og går hen til sin bil for at ringe. Lidt efter bliver hun set i rask trav på tur rundt til pladsens forskellige containere med forskelligt affald. Hun vidste vist godt, hvor det skulle hen.

Manden i den orange vest er hyret af Randers Kommune og affaldsselskabet Renodjurs i forbindelse med projektet ”Uudnyttet potentiale på genbrugspladserne”. Projektet er støttet af Miljøministeriet og skal undersøge hvad genbrugspladserne kan gøre for at hjælpe brugerne til at sortere bedre.

Projektets indledende undersøgelse viste at ca. halvdelen af indholdet i containerne til småt brændbart kunne genanvendes, hvis det var blevet puttet i de rigtige containere. Alene på Randers Genbrugsplads betyder den forkerte sortering en udgift på ca. 1.500.000 kr. om året.

”Det er jo helt skørt at brænde værdier af”, siger miljøtekniker Helle Jørgensen fra Affaldskontoret.

”Der er kun borgerne til at betale for genbrugspladsens drift. Hvis alle sorterede deres affald godt, kunne vi nedsætte det årlige gebyr med mindst 7 %. Det ville på alle måder give mening”.

Affaldskontoret afventer nu med spænding hvor stor effekt den opsatte sluse har på affaldet i småt brændbart. ”Slusen kan sagtens ende med at blive en permanent løsning”, slutter Helle Jørgensen.