Succes med fodbold for udviklingshæmmede

Med lidt hjælp fra Randers Kommune har Vorup FB skabt en opsigtsvækkende succes med et nyt fodboldhold. For holdets 18 spillere handler det nødvendigvis ikke om at vinde. Det er i stedet muligheden for at spille på en rigtig fodboldbane og få gode venskaber, der hver uge trækker spillerne ud på banen. Selv om det naturligvis ikke gør noget, hvis man laver kasse.

Opvarmning lige før træning. Rasmus Post Jensen står klar på mål.

30. september 2015 - Oprettet af Kenneth Sørensen

Siden april 2015 har Rasmus Post Jensen spillet for Vorup FB. Her får han nye venskaber og en mulighed for at spille på en rigtig fodboldbane. Rasmus spiller nemlig også på et andet hold for udviklingshæmmede, men der foregår spillet på asfalt.

”Det betyder meget at få lov til at spille rigtig fodbold. Ikke alene glider bolden bedre på græs, her spiller vi også flere kampe,” fortæller han under en træningsaften i Vorup.

Ideen til holdet, som Rasmus Post Jensen spiller på, kommer fra klubbens daglige leder, Thomas Raaby Pedersen.

Ved nogle træningsaftener og kampe i klubben mødte jeg et par udviklingshæmmede, som var helt vilde med fodbold og som gerne vil hjælpe til i klubben. Det gav mig ideen til holdet,” fortæller Thomas Raaby Pedersen.

Han ringede til Randers Kommune, der hjalp med kontakten til de lokale bosteder for udviklingshæmmede. I Kultur- og fritidsafdelingen var fritidskonsulent, Birgitte Strøbeck, og hendes kolleger i gang med at udvikle tanker og ideer, som på sigt skal få flere handicappede til at dyrke idræt.

”Set i det lys passede henvendelsen fra Vorup FB perfekt. I Randers Kommune arbejder vi for et aktivt fritids- og idrætsliv for alle, og hilser gerne gode initiativer velkomne, hvis det kan få flere til at dyrke idræt,” siger Birgitte Strøbeck.

Siden involverede cheftræner Peter Dufresne sig og Vorup FB arbejdede videre med projektet. I dag har de fået et helt nyt og et meget engageret hold med omkring 18 udviklingshæmmede fodboldspillere. De møder troligt op til træning hver uge, og flere nye spillere støder stadig til. Holdet er et miks af både herre- og damespillere, som hen over den kommende vintersæson træner for at kunne deltage i en fast turnering med hold for udviklingshæmmede til foråret.

”Holder begynder efterhånden at være spillet godt sammen. Fornyelig vandt de 1 – 0 på XL Park Vorup, Ulvehøj, da de spillede mod det kvindelig landshold for udviklingshæmmede. Det var en utrolig flot præstation, og bestemt noget vi nu kan bygge videre på,” fortæller fodboldtræner Peter Dufresne fra Vorup FB, der til daglig er assistenttræner for klubbens 1. division kvinder.

Fodbold for udviklingshæmmede er mange steder ikke organiseret og forgår nødvendigvis heller ikke på en rigtig fodboldbane. Med oprettelsen af holdet i Vorup får de udviklingshæmmede nu lige vilkår i forhold til alle andre fodboldinteresserede danskere. Holdet træner på baner ved Vorup FB’s klubhus hver tirsdag aften fra kl. 17.