Familieuddannelse blev til venskaber

Sundhedsplejen i Randers Sundhedscenter har nu afsluttet det første hold af familier, der har deltaget i forløbet ”Familieiværksætterne”, hvor vordende forældre rustes til livet med de små nye familiemedlemmer. De syv par har kendt hinanden siden 4-5 måneder før de blev forældre, og det har dannet grundlag for trygge relationer og nære venskaber.

Snakken går ikke kun om dagplejeordninger, søvnproblemer og dagsrytmer. Der bliver også tid til at diskutere parrene imellem, om årets julefrokost skal holdes med eller uden børn, og hvornår pigerne skal i byen igen.

29. september 2015 - Oprettet af Marie Have Qvist

Josefine har lige opdaget, hvor meget positiv respons man kan få ved at smile og sige ”hej!” til alle og enhver. Malte står på hovedet i kassen med legetøj, og Laura kravler hen for at ae sin nye lillebror. Der er livlig aktivitet blandt flokken af de snart halvandenårige børn, mens forældrene deler de nyeste erfaringer og får input og råd fra sundhedsplejersken.

”Vi har som regel et bestemt fokus på vores mødedage, hvor vi gennemgår forskellige faglige temaer, men i dag er sidste gang, så vi vil bare tage de emner op, som optager parrene for tiden,” fortæller holdets sundhedsplejerske, Bodil Koudahl Bach.

Men snakken går ikke kun om dagplejeordninger, søvnproblemer og dagsrytmer. Der bliver også tid til at diskutere parrene imellem, om årets julefrokost skal holdes med eller uden børn, og hvornår pigerne skal i byen igen.

Der er ingen tvivl om, at flokken her vil blive ved med at ses, selvom dette er sidste gang, de mødes i forbindelse med forløbet Familieiværksætterne, hvor parrene mødtes for første gang i februar 2014, cirka fem måneder før de skulle være forældre. Sammen har de deltaget i forskellige oplæg – i første omgang om forskellige aspekter af det forestående liv som forældre og sidenhen om de nye udfordringer, når to er blevet til tre.

Netværk og venskaber

Pia Damsgaard kommer oprindeligt fra Skanderborg og flyttede til Randers for tre år siden, mens hun arbejdede i Aarhus. Hun kendte derfor ikke mange i byen, før hun startede på forløbet Familieiværksætterne sammen med sin kæreste.

”Jeg har lært en masse nye mennesker at kende, fået et værdifuldt netværk og nogle rigtig gode venner. Vi har planer om at blive ved med at mødes, så børnene kan følge hinanden,” fortæller Pia Damsgaard.

”Jeg tror, at det betyder rigtig meget, at vi lærte hinanden at kende, før vi fik børnene. På den måde var der skabet en tryghed, så det var let at snakke om alt i forbindelse med fødslen. Der var ingen pinlige spørgsmål,” fortæller Signe Bjernemose Dyrvig.

Kvinderne har været i mødregruppe sammen og set hinanden ofte, før de begyndte at arbejde igen, og derudover mødes alle par stadig den første søndag i hver måned.

Fars rolle er stor

Noget af det særlige ved Familieiværksætterne er, at det er et forløb for par og ikke kun for kvinder, og at gruppen mødes, før man har fået børnene. Traditionelt set samler sundhedsplejersken et netværk af mødre – cirka fire til otte uger efter børnene er født.

”Far spiller en større rolle end nogensinde før i familien, og Familieiværksætterne er tilrettelagt som et tilbud, der skal give god mening for ham. Det er ikke det samme at blive far som at blive mor, men det er lige værdige roller i samspillet med det lille barn, og fædrene har også mulighed for at dele erfaringer i netværket med de andre fædre,” fortæller Heine Dyppel, som er projektleder for familieiværksætterne i Randers Kommune.

Og mændene har kun positivt at sige om forløbet, selvom de måske var bekymrede for, at det var noget med at sidde i en rundkreds og snakke om følelser og øve fødselsvejrtrækning.

”Jeg var gået glip af en masse ting, hvis jeg ikke havde været med her – både viden om børns udvikling, kost og motorik, men også det sociale aspekt. Vi har fået et rigtig godt vennepar fra holdet, og vi hjælper hinanden indbyrdes, hvis børnene skal passes,” fortæller Danny Jønsson og tilføjer, at al hans indledende skepsis for forløbet er gjort til skamme.

Fakta om familieiværksætterne

  • Familieiværksætterne bygger på næsten 20 års erfaringer fra Leksand Kommune i Norge, og resultatet har været et markant fald i skilsmisser samt færre socialt udsatte børn og unge.
  • Familieiværksætterne er et samarbejde mellem Jordemødrene og Sundhedsplejen i Randers Sundhedscenter, Børn, Skole og Kulturforvaltningen samt et bredt samarbejde med private og frivillige aktører.
  • Et hold består af ni forældrepar og er sammensat efter terminsdato.
  • Deltagerne mødes fra midtvejs i graviditeten til barnet er 15 fyldt måneder.
  • Forløbet inkluderer et fagligt aspekt, hvor deltagerne blandt andet bliver undervist i regler for orlov og juridiske rettigheder – udover de temaer, der er knyttet til barnets udvikling og livet som familie.
  • Formålet med forløbet er at alle førstegangsfamilier kommer godt fra start.
  • Randers er blandt de 26 ud af landets 98 kommuner, som tilbyder forløbet til førstegangsforældre.