Pårørende til kræftramte: Du er ikke alene

Livet, som man kender det, kan vælte som et korthus, når man får konstateret en alvorlig sygdom som kræft. Men det er ikke kun den kræftramte, der kan opleve en fuldstændig ændring af tilværelsen – konsekvenserne af sygdommen rammer alle de nære pårørende, og derfor har Randers Sundhedscenter nu genoptaget de populære åbne cafédage, hvor pårørende får et frirum til at tale om alt det svære, der følger med at være tæt på et kræftramt menneske.

Pårørende til kræftramte oplever som oftest en næsten lige så stor ændring af livet, som den af deres kære, der er blevet ramt af den frygtede sygdom.

06. august 2015 - Oprettet af Marie Have Qvist

Pårørende til kræftramte oplever som oftest en næsten lige så stor ændring af livet, som den af deres kære, der er blevet ramt af den frygtede sygdom.

”Sygdommen påvirker som regel hele familiens liv – både praktisk og følelsesmæssigt, og det er vigtigt, at man ikke glemmer de pårørendes behov i forløbet,” fortæller Anja Gjettermann, forløbskoordinator på Randers Sundhedscenter.

Anja Gjettermann arbejder til daglig som forløbskoordinator for kræftramte familier, og hun oplever et stort behov fra de pårørende om et frirum, hvor de kan bearbejde de svære oplevelser, der følger med, når et højt elsket familiemedlem eller en tæt ven eller veninde får konstateret kræft.

Sundhedsstyrelsen anbefaler desuden, at man tager hånd om de pårørende i forbindelse med et forløb med kræft. Derfor har Randers Sundhedscenter nu genoptaget de populære åbne cafémøder for pårørende til kræftramte.

Møderne i 2015 foregår d. 17. august, d. 14. september, d. 12. oktober, d. 9. november og d. 7. december. Alle dage fra kl. 16.00 til kl. 18.00. Det er gratis at være med, og tilmelding er ikke nødvendig. Der serveres kaffe, te, frugt og kage til møderne.

Se nyeste tider her

Et frirum for pårørende

Den pårørende til en kræftramt bliver pludseligt eller gradvist konfronteret med en anden hverdag, end han eller hun kendte, før sygdommen indtraf. Det kan være, at man pludselig må tage sig af en af sine forældre samtidig med, at man skal tage vare på sin egen familie. Måske er man som ægtefælle vant til at være to om alting, og pludselig må man klare det hele selv og desuden tage sig af sin syge mand eller kone. Det tærer på kræfterne, og ofte vil den pårørende tilsidesætte sig selv rigtig meget i forløbet.

”Når man har en syg pårørende, så kan det være svært at give sig selv plads til at læsse af, fordi man ikke ønsker at belaste sin kære yderligere. Det er også meget naturligt, at omverden som oftest spørger til patienten og ikke den pårørende. Derfor er der et stort behov for at skabe et frirum for de pårørende, hvor de kan dele de følelser, som de ellers brænder inde med,” fortæller forløbskoordinator Anja Gjettermann, der også fungerer som mødeleder til de åbne cafémøder.

Anja Gjettermann fortæller, at mange pårørende oplever følelser som afmagt, frustration, vrede og selvfølgelig bekymring for fremtiden og angst for at miste deres kære til sygdommen.

”Det giver dem rigtig meget at opleve, at de ikke er alene om det følelseskaos, de pludselig står midt i. Og til møderne er der plads til at få delt og bearbejdet alle de følelser og bekymringer, som de pårørende har,” understreger Anja Gjettermann.