Billedgalleri: Ung sundhed i Randers

Lyserøde drinks, streetdance, en DJ, latter, salsa, spændende snacks, chilismagning og en masse unge mennesker i højt humør – det lyder som en meget vellykket fest! Og det var det også i den grad, da Randers Sundhedscenter afholdt arrangementet Teenage Pitstop, som havde det formål at give de unge mennesker i Randers et indblik i, at sundhed kan være sjovt.

Freja Svart og Liva Hørsdal (begge på 17 år) smagte på de alkoholfrie drinks. Efter et par jokes om den åbenbare mangel på alkohol indrømmede de, at den smagte rigtig godt. Liva mente endda, at hun sagtens kunne drikke en alkoholfri variant som hver anden drink på en bytur. Freja foretrækker stadig et glas vand mellem hver drink.

14. august 2015 - Oprettet af Marie Have Qvist

Det er ikke hver dag, man bliver mødt af en DJ’s mix af de nyeste hits og en flok dansende og grinende unge mennesker med farvede drinks, når man går forbi Randers Sundhedscenter på Thors Bakke. Men sådan var det onsdag d. 12. august i Randersugen, da sundhedscenteret afholdt arrangementet Teenage Pitstop.

”Formålet var at vise teenagere, at sundhed kan være sjovt og vedkommende. Det er en målgruppe som skal nås med lidt anderledes budskaber og midler, end den voksne befolkning,” fortæller leder af Randers Sundhedscenter, Susanne Bækgaard.

Omkring 200 unge mennesker pendlede frem og tilbage mellem aktiviteterne i Randers Sundhedscenter, som blandt andet bød på balancegang med ølbriller, chilismagning, quiz om sundhed og viden om tobak, salsa og streetdance, tandpleje og foredrag.

Langt de fleste aktiviteter var meget velbesøgte, og de unge så ud til at have en fest.


Cecilia Lilly Kromann Schmidt fremviser sin t-shirt fra Udsatte Legene, som sikrede hende førstepladsen i Teenage Pitstops facebookkonkurrence.

Sundhed er mangfoldigt

Op til arrangementet kunne de unge deltage i en konkurrence på facebook ved at dele et selfie eller et youfie med emnet sundhed på facebooksiden Teenage Pitstop. Konkurrencen blev afgjort af de unge facebookbrugere selv, idet antallet af delinger afgjorde, hvem der skulle vinde.

Vinderen blev den unge Cecilia Lilly Kromann Schmidt, som delte et billede af sin t-shirt fra Udsatte Legende 2015; et arrangement for socialt udsatte, som bliver afholdt af idrætsorganisationen Dansk Væresteds Idræt.

”For mig er det sundhed, fordi man både kan lave en masse aktivt, bruge sin hjerne kreativt og få mange nye venner,” fortæller 12-årige Cecilia Lilly Kromann Schmidt.

Sin unge alder til trods, har Cecilia altså en opfattelse af sundhed som både en fysisk og mental tilstand, og det stemmer perfekt overens med Randers Sundhedscenters sundhedsopfattelse.

Cecilias billede fik 99 delinger, og det blev blandt andet delt af facebooksiderne Landsforeningen af Væresteder og De Stærke Børn. Præmien var et gavekort med adgang og frokost i Water and Wellness, og Cecilia har tænkt sig at tage sin mor med.


Sofie Amalie Schneider Kristensen og Mie Kozak Frederiksen var på besøg på Randers Sundhedscenter til arrangementet Teenage Pitstop. Ingen behøver dog at fortælle dem, at det kan være sjovt at være sund – de går begge til ballet, og Mie er desuden cheerleader. De bevæger sig, fordi det gør dem glade.

 

 
Maria Paulina og Maria Dich prøvede deres viden om tobak og fik begge en overraskelse. ”Jeg vidste for eksempel ikke, at det er lige så usundt at ryge vandpibe, som det er at ryge cigaretter,” siger Maria Paulina. Maria Dich blev særligt overrasket over, hvor mange rygere, der får kræft. Ingen af pigerne viste sønderlig interesse for at begynde at ryge.

 

 
Psykolog Emil Rask fra Ungliv.dk holdt foredrag om de finurlige ting, der sker i hjernen i teenageårene. ”Det er meningen, at det skal være en forvirrende tid. Det er her, man finder ud af, hvem man er, og hvad der er vigtigt for én, og i den proces kommer man til at prøve en masse forskellige ting af,” fortæller Emil Rask.

 


Der var gang i den på pladsen foran Randers Sundhedscenter. En DJ bidrog med det ene hit efter det andet, og danserne bød gæsterne op til salsa og streetdance.

 


Kondomeriet var også velbesøgt til arrangementet, og her kunne de unge lære om sikker sex på en sjov måde. Der var også fernisering af artmoney, hvor kunstneren havde anvendt kondomer på kunstværket (tv. I billedet).

 


En danseopvisning bidrog til den gode stemning i caféområdet i Randers Sundhedscenter.

 


Balancegang med ølbriller var en populær aktivitet. Tager man dem på, får man samme synsoplevelse som i en heftig brandert, og det afstedkom en del slingren, fald og latter blandt de unge.

 


Søren Peter Fjordvald afprøver sin reaktionsevne, koordinering og orientering af. Han og hans kammerater dyrker sport til daglig af den simple årsag, at det er rart at være i form. 

 


Condomeriet ved godt, hvordan de skal få opmærksomhed. ”Vi gror selv vores kondomer,” fortalte de, og spurgte man til hemmeligheden, fik man først en røverhistorie om kondomfrø. Men det var vist noget med bagepulver i reaktion med vand.