Firbenede mirakler i Randers

Vibeke åbner døren, smiler inderligt og breder favnende armene ud. Det er Charlie, hun smiler til; den smukke, glade og harmoniske golden retriever, som løber hende i møde, og de mødes til kram og kærtegn på trappen. Og Vibeke har virkelig grund til at holde af Charlie – det er nemlig ham, der har fået hende ud blandt andre mennesker igen.

Aktivt Fællesskab er et aktivitetstilbud for yngre demensramte borgere i Randers Kommune, hvor der er fokus på motion og fællesskab for brugerne.

07. juli 2015 - Oprettet af Marie Have Qvist

Vibeke Jensen er 55 år, og hun bor alene med sin kat og to heste i baghaven. Hun har alzheimers demens og har tendens til at isolere sig. Faktisk er det helt nyt, at hun er begyndt at omgås andre mennesker.

”Jeg besøgte Vibeke tre gange for at skabe en relation til hende, og jeg ville gerne have hende med i Aktivt Fællesskab. Det lykkedes dog ikke i første omgang,” fortæller socialpædagog og medlem af demenskorpset Christina Blomkvist Nielsen.

Aktivt Fællesskab er et aktivitetstilbud for yngre demensramte borgere i Randers Kommune, hvor der er fokus på motion og fællesskab for brugerne.

”Jeg spurgte hende så, om hun ville have besøg af min kollega Susanne og hendes hunde, og det blev starten på en rigtig succeshistorie,” smiler Christina Blomkvist Nielsen.

Vil du vide mere? Kontakt en demenskoordinator

Tryghed på fire ben

Susanne Drotner besøgte Vibeke Jensen første gang i foråret 2015, og med sig havde hun sine to golden retrievere Charlie og Baune, som begge er godkendte besøgshunde for demente.

”Hundene har en helt fantastisk indvirkning på demente. De stiller hverken spørgsmål eller krav, og de kan aflæse humøret hos mennesker omkring dem,” fortæller Susanne Drotner, social og sundhedsassistent i Randers Kommune.

Vibeke takkede ja til en gåtur med Susanne og hundene, og som skridt blev til kilometer rundt i naturen omkring Vibekes bopæl, begyndte Vibeke at blive tryg og åbne sig op. Efter nogle gåture spurgte Susanne igen, om Vibeke ville være med til at drikke en kop kaffe med de andre i Aktivt Fællesskab. Det ville hun gerne – hvis Charlie tog med.

Det er Trygfonden, der står bag konceptet med besøgshunde, og godkendelse af en hund kræver blandt andet, at den har et godt sind og ikke reagerer negativt på fysisk kontakt. 

 Vibeke Jensen sammen med Charlie og Susanne Drotner.

Accept af sygdom

Charlie går hjemmevandt og logrende rundt i lokalerne, hvor Aktivt Fællesskab holder til. Det er Vibeke, der byder på kaffe, og hun sludrer med en anden bruger, mens kaffen bliver lavet. Det er svært at forestille sig, at hun var svær at lokke ud af døren, men hun fortæller selv meget ærligt om sine betænkeligheder.

”Det var meget skræmmende for mig i begyndelsen. For hvis man først kommer her, så accepterer man også, at man er syg,” fortæller Vibeke Jensen.

”Men nu vil jeg ikke undvære det. Vi tager hinanden som vi er – vi har alle nogen skavanker af en eller anden art,” smiler hun, mens hun stryger Charlies pels.

Der er heller ingen tvivl om, at Charlie nyder timerne i Aktivt Fællesskab, og han deltager i alt fra gymnastik indenfor til gåturene udenfor.

 Charlies idé om gymnastik – med et high five til Christina Blomkvist Nielsen.

Et skub med snuden

Demenskorpsets Christina Blomkvist Nielsen kan næsten ikke kende den Vibeke, hun kendte, før Charlie kom ind i billedet.

”Hun var indelukket og nervøs, og hun kunne ikke huske mig fra gang til gang. Nu er hun glad og tryg, og hun tager sågar initiativ til at snakke med nye besøgende. Hun er også begyndt at komme herud, selvom Charlie og Susanne ikke kommer og henter hende hver gang, og det er en meget stor forandring,” fortæller Christina Blomkvist Nielsen.

Christina mener, at Vibeke er et godt eksempel på, at man skal tænke ud af boksen, når man vil motivere demente til at deltage i et fællesskab.  

”Det behøver ikke nødvendigvis at være en hundesnude, der skubber dem ud af døren, men man skal møde dem med noget, der før har motiveret dem til at være aktive. Det kunne også være, at en cykeltur var nøglen,” siger Christina Blomkvist Nielsen.

 Brugerne i Aktivt Fællesskab starter altid med en kop kaffe og en snak, før de samles om fælles aktiviteter.