Nyt håb om en smertefri ryg

Cirka to procent af befolkningen i Danmark lider af kroniske smerter i ryggen, og Randers Sundhedscenter har derfor udviklet et nyt program til at hjælpe borgere med langvarige lænderygsmerter. De første hold er afsluttet, og cirka 50 procent af deltagerne oplever en markant nedsættelse af smerterne i ryggen.

17. april 2015 - Oprettet af Marie Have Qvist

Rygsmerter en folkesygdom. Ifølge sundhed.dk oplever cirka 50 procent af befolkningen rygsmerter i en eller anden udtrækning i løbet af et år, og rygsmerter er årsag til cirka 15 procent af alle langtidssygemeldinger og cirka 10 procent af alle førtidspensioner.

For de fleste mennesker er smerter i ryggen heldigvis en forbigående tilstand, men for cirka to procent af befolkningen udvikler rygproblemerne sig til en kronisk tilstand, som kan være meget smertefuld og hæmmende.

”Vi har udviklet et rygprogram til borgere, der har været plaget af langvarige smerter i lænderyggen, og vi håber, at det kan give deltagerne en bedre livskvalitet – om end man ikke kan garantere, at alle bliver fri for smerter,” siger Claus Engstrup, leder af rehabiliteringsafdelingen på Randers Sundhedscenter.

Formålet med tilbuddet er at understøtte deltagerne i at kunne håndtere sine rygsmerter og sin hverdag uden behov for hyppig kontakt til sundhedsvæsenet. Deltagelse på lænderygholdet kræver en henvisning fra egen læge, et hospital eller jobcenteret i Randers Kommune.

På skovtur med rygtræning

”Nu finder I hver en pind og går sammen to og to,” siger fysioterapeut med speciale i rygproblemer Pernille Rask, som er med rygholdet i skoven bag Randers Sundhedscenter for at træne i naturlige omgivelser.

En af deltagerne er Inger Sørensen på 70 år, som i flere år har været plaget af rygproblemer på grund af slidgigt. Af og til har det været så slemt, at hun næsten ikke kunne gå for smerterne.

”Jeg havde aldrig troet, at jeg ville kunne holde til at gå rundt på så ujævnt et underlag som her i skoven, og slet ikke, at jeg ville være i stand til at løbe op og ned af trapper, som vi også gør på disse ture,” fortæller Inger, som nu er ved at skære ned på sin smertestillende medicin på grund af forbedringerne i ryggen.

48-årige Tina Appelon er også med på holdet, og hun har haft rygsmerter siden 2006.

”På en skala fra 1-10 var mine rygsmerter ofte oppe på 9-10 stykker, før jeg begyndte på holdet – nu ligger jeg til daglig på 3-6, og det gør en stor positiv forskel for mig,” siger Tina.  

Ingen garanti for smertefrihed

De fleste af deltagerne på holdet har prøvet mange andre behandlingsforløb for at blive smerterne i ryggen kvit, uden at det har haft en varig effekt. Derfor er det ofte komplicerede tilfælde af lænderygproblemer, som fysioterapeuterne arbejder med på holdet.

”Vi har ikke nogen forventning om, at alle vores deltagere skal blive smertefri, men indtil videre er vores erfaring, at omkring 50 procent af deltagerne rykker sig signifikant på smerteskalaen i forbindelse med forløbet,” fortæller fysioterapeut Anne S. Kloppenborg, som er specialiseret i rygområdet.

Kai Toft er en af dem, der før har forsøgt sig med både fysioterapi, massage og en kiropraktor uden at kunne komme sine rygsmerter til livs. Han er heller ikke blevet smertefri af lænderygholdet, men alligevel er han fuld af lovprisende ord om tiltaget.

”Jeg har mødt en stor ekspertise her i Sundhedscenteret, og det har været meget motiverende at træne sammen med andre med samme rygproblematikker. Jeg er kommet i bedre form, jeg har fået nye gode øvelser til ryggen, og jeg har oplevet en nedsættelse af mine smerter og en større forståelse for dem,” siger han. 

Bedre livskvalitet

”Et af vores mål med træningen og undervisningen på lænderygholdet er, at deltagerne skal få en bedre livskvalitet, og det får de fleste under alle omstændigheder på grund af den fysiske aktivitet og turene i det fri sammen med holdet,” fortæller fysioterapeut Pernille Rask.

”Indtil videre har ingen fået forværret rygproblemerne af at deltage, og stort set alle melder tilbage med en oplevelse af stigning af funktionsniveauet,” tilføjer Anne S. Kloppenborg.

Tilbuddet strækker sig over 6 uger med to ugentlige møder med træning i sundhedscenterets lokaler eller i naturen omkring centeret. Enkelte gange er der også undervisning i forlængelse af træningen; blandt andet om smerteforståelse. Der er også en undervisningsgang forestået af en konsulent fra jobcenteret, som kan fortælle om muligheder i forbindelse med sygemelding og fastholdelse på arbejdsmarkedet.