Kurser i parforhold skal forebygge skilsmisse

Cirka en tredjedel af danske børn under 18 år er skilsmissebørn, og det kan have store konsekvenser for børn, når forældrene ikke kan enes. Derfor tilbyder Randers Kommune nu gratis parforholdskurser for forældre, der ønsker at bevare ægteskabet.

30. april 2015 - Oprettet af Marie Have Qvist

Fra juni 2015 er det muligt at deltage i gratis parforholdskurser i Randers Kommune, hvis man har børn mellem 0 og 18 år. Kurset hedder PREP, og det står for Praktiske Redskaber til et Engageret Parforhold.

Kurset er udviklet af amerikanske psykologer i begyndelsen af 1980erne og har en dokumenteret positiv effekt – blandt andet i form af øget tillid, bedre kommunikations- og konfliktløsningsfærdigheder, større seksuel tilfredshed i parforholdet og lavere skilsmisserate.

I Danmark har Center for Familieudvikling tilpasset modellen til danske forhold. Randers kommune har fået uddannet fire medarbejdere fra Sundhedsplejen og fire medarbejdere fra PPR til at varetage kurserne, som opstarter i juni 2015.

47 procent af alle ægteskaber i Danmark går i opløsning, og dermed oplever 25.000 børn hvert år, at mor og far går fra hinanden. Hvert tredje danske barn oplever en skilsmisse, inden barnet er fyldt 18 år.

Find hinanden igen

Parforholdskurserne er rettet mod par, som er motiverede for at blive sammen og arbejde med deres relation. Den eneste betingelse er, at man har hjemmeboende børn mellem 0 og 18 år.

”Man kan møde op, hvis man har svært ved at få talt ordenligt sammen i hverdagen, eller hvis man for eksempel har problemer med finde nærværet i forholdet,” siger Heine Dyppel, som er projektleder for PREP-kursenerne.

”På kurset får man praktisk redskaber og viden om, hvad der fremmer gode relationer i et forhold. Vi har fokus på temaer som kærlighed, forventninger, kommunikation, værdier, venskab, intimitet og tilgivelse,” fortæller Heine Dyppel.

Der er hverken tale om gruppearbejde eller traditionel parterapi. På PREP-kurset arbejder man kun med sin partner, og behøver ikke indvie andre i ens private forhold.

Færre skilsmisser

Formålet med tilbuddet er at forebygge skilsmisser, og Ringkøbing-Skjern kommune har allerede skabt fine resultater med deres PREP-kurser. Her er skilsmisseraten faldet med 17 procent, siden de begyndte at udbyde kurserne i 2010.

”Vi håber i Randers, at vi med parforholdskurserne kan være med til at give deltagerne nogle gode redskaber til at udvikle deres forhold, så parrene bliver bedre rustet til at blive sammen,” understreger projektleder Heine Dyppel.

Ifølge Børns Vilkår kan børn belastes psykisk, hvis forældre ikke kan enes, og det kan give udslag i koncentrationsproblemer, indlæringsproblemer, søvnproblemer, problemer med kammerater og så videre.

Man kan tilmelde sig kurset via Randers Kommunes hjemmeside – hhv. på Sundhedsplejens hjemmeside og på PPR's hjemmeside. Man finder tilmeldingen under særlige tilbud.