Randers går til kamp mod tyggegummi

Tyggegummi er næst efter skod det hyppigste problem med affald i byerne i Danmark, og det vil Randers Kommune nu gøre noget ved. Kommunen har opstillet en to meter høj søjle og flere afstemningsplader med sjove spørgsmål i centrum af Randers by, der skal lokke borgerne til at stemme med deres tyggegummi i stedet for at smide det på gaden.

Borgerne kan stemme om sjove udsagn med deres tyggegummi både i Storegade og ved Busterminalen.

28. juni 2016 - Oprettet af Britt Møller

Må man kysse på første date og andre humoristiske spørgsmålhænger derfor og venter på borgernes tyggegummiklatter ved Busterminalen og i Storegade, hvor der er mange caféer og restauranter.

Gaden blev renoveret og fik ny flisebelægning i 2015. Fliserne blev hurtigt fyldt med tyggegummiklatter, og som led i et nyt affaldsprojekt, der skal få borgerne til at ramme skraldespanden for at holde byen ren, blev fliserne renset i juni 2016. Til stor glæde for restauratørerne i gaden:

”Vi er meget glade for, at gaden er blevet renset for tyggegummi. Vi håber, at de nye anderledes tiltag vil ændre folks holdninger og adfærd, så gaden kan blive ved med at være ren og fri for tyggegummi. En ren og pæn gade tiltrækker jo flere kunder,”  siger Eddie Kristiansen, der er bestyrer af Barry´ s Pub i Storegade.

Han oplever, at det ikke kun er på udearealerne, der er kommet mere tyggegummi.

”Siden rygning blev forbudt på værtshuse, er der også kommet mere tyggegummi på gulve og under bordene indendørs, fordi der ikke længere står askebægre på bordene.  Vi vil derfor gerne samarbejde med kommunen om det nye projekt, så vi kommer tyggegummiet til livs, ”  siger Eddie Kristensen.

Se TV2 Klip om tyggegummikampagnen

Kampagner med humor

Søjlen og stemmepladerne til tyggegummi er et af mange projekter, som Randers Kommune sætter i søen i de kommende år i forbindelse med kommunens nye affaldsprojekt, ”Jeg gør det- Ren Randers,”   der skal få borgerne til at tage ansvar for deres eget affald:

”Vi forsøger at få borgerne til at trække på smilebåndet og tænke sig om en ekstra gang, når de skal af med deres brugte tyggegummi. Vi ved jo, at det ikke virker med løftede pegefingre for at få folk til at ændre adfærd. Derfor håber vi, at de nye tiltag vil få flere til at sætte tyggegummiet på de sjove udsagn, så gaderne i Randers bliver fri for tyggegummiklatter, ” siger Frank Nørgaard, formand for Miljø- og teknikudvalget i Randers Kommune.

Fakta om affaldsprojektet ” Jeg gør det – Ren Randers” 

Projektets mål er at gøre Randers til en ren og attraktiv kommune ved at reducere mængden af henkastet affald i det offentlige rum.

Det skal blandt andet ske ved at ændre borgernes adfærd og holdninger til affald med kampagner, aktiviteter og nye affaldsløsninger de kommende år.

I august laver projektet en skodkampagne, hvor der sættes nye iøjnefaldende askebægre op. Askebægrene ligner en stående cigaret, så rygere ikke længere kan undskylde sig med, at de ikke kan finde askebægre til deres skod.